Pech

Pech boot

Pech bestaat. Hoeveel pech er bestaat in de wereld weten we niet. Hoeveel boten met vluchtelingen niet aankomen of niet worden opgepikt weten we ook niet. Voor mensen die een beter bestaan zoeken is een boot naar Europa een ark van behoud, maar door een malafide mensensmokkelaars  verandert het bootje zo in een Vlot van Medusa waarop de sterkste overwint. Veel boten komen ook helemaal niet aan en vergaan met man en muis, pech.

Mensen reizen veel en steeds meer, niet alleen met een rugzak, maar gewoon via hun computer. Je kunt veel zien en meemaken via webcams, life in de wildparken van Afrika kijken, de vogels op  Bali horen of een straat in New York beleven. Waar is het beter, waar heeft het leven glans? Mensen blijven op zoek, zeker mensen die het niet goed hebben. In onze geschiedenis zijn grote golven van Nederlanders aan te wijzen die emigreerden als de economie in Nederland op een dieptepunt was.

Zo’n beslissing is zelden een impuls, maar altijd een weloverwogen beslissing om risico’s te nemen voor een betere toekomst. Er is veel verschil tussen rijk en arm, kansrijke en kansarme landen. Het is zichtbaar via alle media en mensen stappen dus op de boot naar een kansrijker en beter leven.

Chaos

Kijken mag wel maar aankomen liever niet, want dan wordt het in Europa een chaos. Wij minderen sterk op ontwikkelingshulp  en bouwen een muur om Europa, daar zit iets tegenstrijdigs in. De chaos buiten houden, in deze wereld waarin iedereen alles kan zien en overal naartoe kan reizen.

Zijn wij als Europa, een groot eiland aan het spelen?  Hoe lang houden wij dat vol? Wil je in zo’n wereld leven? Uiteindelijk zitten we niet opgesloten in een donkere ark, en we zien overal een wereld waarin mensen geluk zoeken. Mensen die een beter bestaan zoeken zijn niet per definitie criminelen, wel zijn er heel veel die ongelooflijk pech hebben gehad.

Pech om in het verkeerde land te zijn geboren, pech om op de verkeerde boot te stappen en pech om in het verkeerde land aan te komen of helemaal niet aan te komen.

Werken we mee aan een pech boot of aan een echte ark?

Wies Houweling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *