Duurzaam leven

Oefenen in zelftucht

Als vrijzinnigen Nederland willen we van betekenis blijven voor de toekomst. Van belang is daarvoor om aan te sluiten bij het hedendaagse levensgevoel. Duurzaam leven is een duidelijk herkenbaar onderwerp. Ik heb al eerder in mijn blogs iets over denkbeelden van oude christelijke groeperingen geschreven, die van betekenis kunnen zijn voor onze tijd. De meest duidelijke en misschien wel nuttige lijn ligt op het terrein van de ascese. Het woord ascese, afkomstig uit het Oudgrieks kun je simpel vertalen met ‘zelftucht’. De ascese ontstond binnen het sportmilieu van de Grieken waarbij sporters zich hardden voor de lichamelijke strijd.

Bedachtzaamheid

Vanaf het begin van het christendom waren er altijd sekten en personen die het ideaal van de ascese volgden. Ze meenden dat lichamelijke tucht en het afstand doen van de geneugten van het lichaam, heiligheid zou stimuleren. Dus weinig eten (w.o. vaak geen vlees eten), geen alcoholische drank en seksuele onthouding. In feite afstand doen van alles wat het leven comfortabeler maakt. Dit soort ascese vind ik te extreem. Maar de ascese biedt ook de mogelijkheid de zelftucht op een breder terrein te zien. Ascese kun je vertalen als ‘bedachtzamer omgaan met wat alles wat je omringt.’ Op elk terrein.

Brede ascese

Je hoeft niet de opruimgoeroe Marie Kondo te volgen om te zien met hoeveel ‘dingen’ we ons leven delen. En hoeveel dat eist van onze omgeving, grondstoffen en natuur. Heb je nodig wat je koopt?  Zorg je goed voor wat je hebt? Loop je even extra naar de glasbak? En hoe ga je om met de mensen die je omringen? Ruim je geest op dat gebied ook eens op. Ten eerste zijn daar natuurlijk je familie, vrienden en kennissen. Maar dan volgen al die anderen. Mogen die er zijn? Mensen die je langs ziet lopen. Mensen in de rij bij de kassa. Mensen in de auto’s onderweg. Denk je ooit iets aardigs over hen zoals: “Ik hoop dat het je goed gaat”, in plaats van: “Je staat daar wel erg in de weg”. En dan de dieren en planten … Dat soort ascese spreekt me wel aan! Er is dan steeds weer veel te oefenen en leren.

Katrijne Bezemer
voorganger van de afdelingen Voorburg/Sassenheim en Zuid-Kennemerland

Meer blogs …

1 antwoord
  1. Dominic Hoogsteder Jr.
    Dominic Hoogsteder Jr. zegt:

    Uit mijn hart gegrepen ! Én ook al jaren door mij in de praktijk gebracht. Daadwerkelijk consuminderen maakt hier deel van uit. Deze wereld gaat langzaam maar zeker aan overdadige ( en soms gewelddadige) luxe ten onder. Heb medelijden met onze toekomstige generaties !

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *