Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De slag om Europa

9 november 2021, 20:00

Op dinsdag 9 november houdt  Rob de Wijk een lezing waarin hij de actuele geopolitieke positie van Europa belicht. De lezing vindt plaats in MFC De Marke in Hattem (Daendelsweg 2), en begint om 20.00 uur.

Deze openbare lezing is de tweede in een serie van drie die Vrijzinnigen Hattem dit seizoen aanbiedt. Rob de Wijk is o.a. hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Leiden en verbonden aan The Hague Centre for Strategic Studies.

Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar op dit moment wordt het continent van alle kanten belaagd, ook van binnenuit.

De Chinese president Xi Jinping ziet het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed op de Westelijke Balkan te kopen en probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert geheime operaties uit om de NAVO te ontwrichten. President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen. Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen de democratische rechtsstaat. Allemaal menen ze dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat.

Politieke leiders worstelen met een antwoord. De coronacrisis heeft de uitdaging nog verder vergroot. Kunnen we deze slag om Europa winnen? Kan Biden de schade die Trump aanrichtte repareren? Wordt Nederland vermalen tussen Duitsland en Frankrijk? Blijft de EU een speler in de wereld of wordt het continent de speeltuin van de wereldmachten?

De dreiging is groot, maar in het fascinerende en verrassend optimistische boek De slag om Europa laat Rob de Wijk, een van de grootste geopolitieke denkers van deze tijd, zien hoe velen hun tanden op Europa stuk bijten. Het boek is op de avond van de lezing (gesigneerd) verkrijgbaar.

Entrée 7,50 euro. Aanmelden vooraf via secretariaat@vrijzinnigen-hattem.nl. Bij toegang coronacheck.

Gegevens

Datum:
9 november 2021
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnigen Hattem
Sparrenlaan 3a
Hattem,

Organisator

Vrijzinnigen Hattem
Bekijk de site van Organisator

Gegevens

Datum:
9 november 2021
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnigen Hattem
Sparrenlaan 3a
Hattem,

Organisator

Vrijzinnigen Hattem
Bekijk de site van Organisator