Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het andere bestaan na de dood

11 januari 2018, 19:30

dood

De dood is een bij uitstek persoonlijke belevenis, gekleurd door eigen ervaringen, overtuigingen en cultuur. Toch maken specifieke aanwijzingen, zoals bijzondere bewustzijnservaringen, veranderend gedrag en taalgebruik ons erop attent dat ziekte of ouderdom overgaan in een voorbereiding op de dood.

Gelaagdheid stervensproces

In haar lezing vertelt Ineke Koedam over de stervende die zich voorbereidt, over hoe een sterfproces kan verlopen en hoe diepgaand betekenis kan worden gevonden in sterven. Zij gaat daarbij in op de gelaagdheid van het stervensproces, op visioenen, coïncidenties, ongewone transcendente fenomenen en betekenisvolle ervaringen die mensen lijken aan te sporen om onafgemaakte zaken af te ronden voordat zij sterven. Deze zogeheten levenseinde-ervaringen worden als troostrijk en geruststellend ervaren en lijken te duiden op een overgang naar een andere vorm van bestaan.

Ineke Koedam

Na een loopbaan in het bedrijfsleven startte Ineke Koedam (1963) haar eigen praktijk Weerschijn voor sterven, afscheid en rouw en werkte achtereenvolgens als vrijwilliger en coördinator in het Rotterdamse hospice De Vier Vogels. Haar ruime ervaring in de zorg voor stervenden en hun naasten leidde tot een steeds groter aanbod aan scholing voor werkers in de terminale zorg.

In 2009-2011 voerde zij voor de vooraanstaand neuropsychiater Peter Fenwick (UK) onderzoek uit naar zogenaamde ‘end-of-life-expierences’. Dat resulteerde in het boek ‘In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood’ (juli 2013 AnkhHermes).

Missie

Het is Ineke’s missie een bijdrage  te leveren aan vermindering van angst voor de dood en verruiming van bewustzijn rondom sterven (SBO). In oktober 2014 verscheen haar boek ‘Een andere kijk op orgaandonatie – verkenningen van het stervensproces’. Zij is initiatiefnemer en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Zie voor meer informatie  www.weerschijn.nl

 

Gegevens

Datum:
11 januari 2018
Tijd:
19:30

Locatie

De Ontmoeting Bennekom
Emmalaan 1
Bennekom, 6721 ET
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnigen Bennekom
Bekijk de site van Organisator

Gegevens

Datum:
11 januari 2018
Tijd:
19:30

Locatie

De Ontmoeting Bennekom
Emmalaan 1
Bennekom, 6721 ET
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnigen Bennekom
Bekijk de site van Organisator