Heeft de mens nog een bewustzijn na de dood? Gedurende zijn loopbaan als cardioloog heeft Van Lommel jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zogeheten bijna-doodervaringen (BDE). Een BDE is de gemelde herinnering van alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met enkele specifieke elementen, zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levenspanorama, het ontmoeten van overleden familieleden, of het waarnemen van je eigen reanimatie. Deze bijzondere bewustzijnstoestand kan bijvoorbeeld optreden tijdens een hartstilstand.
Uit zijn studie blijkt, dat er geen medische, fysiologische, farmacologische of psychologische verklaring is waarom sommige mensen wel en de meeste mensen geen BDE ervaren bij eerdergenoemde situaties.
Boek Eindeloos bewustzijn
Zijn boek, Eindeloos bewustzijn is in meerdere talen uitgegeven. In Nederland verscheen inmiddels de twintigste druk. In dit boek gaat hij uitgebreid in op de veranderingen die BDE teweeg brengen bij mensen. Zijn onderzoek leidt tot een ingrijpend andere visie op de relatie tussen hersenfunctie en bewustzijn. De heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn lijkt te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.
Pim van Lommel
Pim van Lommel heeft van 1977-2003 als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gewerkt. Op dit moment besteedt hij al zijn tijd aan onderzoek en lezingen over de relatie tussen bewustzijn en hersenfunctie.
Reservering
29 oktober 2015: Deze lezing is helaas uitverkocht.