Laurens het vermoeden

Laurens ten Kate te gast bij Het Vermoeden

Zondag 22 januari was filosoof en religiewetenschapper Laurens ten Kate te gast in het tv programma Het Vermoeden. Ten Kate is bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Met deze leerstoel wil hij een bijdrage leveren aan nieuw onderzoek en onderwijs over wat hij de ‘vrijzinnige conditie’ van onze moderne samenleving noemt.

Vrijzinnigen

Ten Kate: “De Vrijzinnigen vormden altijd al een markante en vernieuwende stroming in het religieuze landschap van de laat-moderne cultuur, zowel binnen als buiten Nederland. Ze zijn wars van dogma’s en beschouwen het christendom als een van de vele spirituele tradities in onze wereld. Vrijzinnigen hebben ook steeds nauwe verbindingen gehad met het humanisme. Toch is vrijzinnigheid uiteindelijk meer dan een levensbeschouwelijke stroming. Het is ook een  kernwaarde van onze cultuur: een levenshouding die niet uitgaat van vaststaande waarheden, en gekenmerkt wordt door openheid, dialoog en gevoel voor pluralisme.”

Persoonlijk

Presentatrice Marleen Stelling praatte met hem over zijn werk en de inspirerende kunstprojecten die hij de afgelopen tijd heeft gedaan. Maar óók over zijn persoonlijk leven. Tweeënhalf jaar geleden verloor hij, veel te vroeg, zijn broer van het ene op het andere moment. Hoe ga je om met zo’n rauw verlies? En zijn er rituelen of beelden die hem kunnen troosten?

Meer informatie

U kunt de uitzending met Laurens ten Kate hier terugkijken: Het Vermoeden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *