Merel

Daar was hij weer. De zwarte vogel met de gele snavel. En hij wilde dat wij ons realiseerden dat hij nu de boventoon voerde. Op de nok van het huis gezeten zong hij zijn lied. Zong hij zijn lied of was het meer een boodschap? Toen het stil werd en het begon te schemeren twijfelde ik. Omdat hij zong met pauzes en in die pauzes hoorde ik in de verte een antwoord. Een andere merel reageerde. Het was eerder alsof mijn merel berichten uitwisselde met een collega merel. Of was het alleen maar een boodschap die inhield als je dit kunt verstaan dan ben je op mijn territorium.

Er zullen ongetwijfeld wetenschappers zijn die precies weten wat de merel bedoelt te zeggen met zijn lied. Maar dat is niet de essentie van mijn verhaal. Wat ik bedoel is Het genieten op een avond in de lente van iets wat de natuur ons geeft. Afgezien van het feit dat het gratis is, je hoeft er niets voor te betalen. Gewoon maar gaan zitten en luisteren. Is er niets mooiers? Wij mensen zijn altijd geïnteresseerd als we iets kosteloos kunnen verwerven. Maar voor de natuur hebben we geen aandacht. We maken ons wel zorgen om een bepaald plantje dat we natuurlijk niet zelf kweken. Echter op een zwoele lenteavond stil genieten van de vogelgeluiden is wat veel gevraagd.

Overigens, een merel groeit maar niet zomaar op. Eenmaal uit het nest gevallen, zeurt het jong om eten. En dan komt de opvoeding om de hoek kijken. En die is harder dan menig mensenouder zich durft te permitteren. Niet zeuren is de boodschap. Wie dat overleeft mag uiteindelijk hoog in een boom, of op de nok van een huis zitten zingen. Wat de betekenis ook is, het is voor ons mensen het luisteren waard.

Een eenvoudige scene uit het dagelijkse leven stemt tot nadenken. In ons dichtbevolkte landje is natuur een schaars goed. Wij zijn echter niet alleen op deze planeet. Er zijn nog talloze schepsels die een plaatsje op deze wereld willen hebben. Samen met ons mensen. Zo’n plaatsje schep je door te luisteren op een zwoele lenteavond. Je komt tot rust en geeft de vogel een plek. Onnodig dat je dan met zingeving bezig bent. Natuur is niet aan parken of dierentuinen gebonden. Natuur is om je heen, zelfs in ons dichtbevolkte landje, als je er maar oog voor hebt.

Wouter B. Blokhuis

Meer blogs …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *