God in Nederland

Onderzoek: Nederland is God kwijt geraakt

Meerderheid gelooft niet meer dat God bestaat

Het geloof in God verdwijnt steeds verder uit onze samenleving; Nederland is geen christelijke natie meer, dat zijn de belangrijkste conclusies uit het toonaangevende onderzoek ‘God in Nederland’ dat recent is verschijnen. Het kerkbezoek blijft dramatisch dalen en het geloof in een persoonlijke God is sterk afgenomen, concluderen de onderzoekers.

Bron: God in Nederland 2016

Ook de alom verwachte opmars van spiritualiteit (god- en zinzoekers buiten de kerk) zet verrassend genoeg niet door. Het onderzoek ‘God in Nederland’ wordt vanaf 1966 om de tien jaar uitgevoerd, de vorige editie was in 2006.  Voor dit onderzoek zijn ruimte 2100 Nederlanders ondervraagd.

God in Nederland

Ongelovigen

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (82%) komt nooit of bijna nooit in de kerk en nog maar veertien procent gelooft in een persoonlijke God. Voor veel Nederlanders is het christendom een onbekende of exotische wereld geworden. Bijna een kwart van de ondervraagden noemt zichzelf atheïst, dat was in 2006 nog veertien procent. Het aantal Agnosten nam ook toe van 26 naar 34 procent. Daarmee zijn de ‘ongelovigen’ (atheisten en agnosten samen) voor het eerst in de geschiedenis van dit onderzoek in de meerheid: 58%. Het aantal ‘ietsisten’ (die geloven in iets als een hogere macht) is gedaald, van 36 naar 28 procent.

Een opvallende conclusie van het onderzoek is dat de opmars van spiritualiteit tot stilstand lijkt te zijn gekomen. 31 procent beschouwt zichzelf als spiritueel, waar dat eerder 40 procent was.

50 jaar onderzoek

God in Nederland is een onderzoek dat sinds 1966 elke tien jaar wordt uitgevoerd en nu voor de vijfde keer is gedaan in opdracht van de KRO. De  onderzoekers zijn Ton Bernts van de Radboud Universiteit en Joantine Berghuijs van de Vrije Universiteit Amsterdam, de resultaten worden gepubliceerd in een boek dat komende week verschijnt.

Bron: Evangelische omroep

Meer informatie

God in Nederland. Uitzending Kruispunt 13 maart 2016

Blog Wies Houweling: Het einde van de godstdienstsociologen

 

1 antwoord
 1. Joop Thijssen. Spankeren/Dieren
  Joop Thijssen. Spankeren/Dieren zegt:

  Voor mij is de Goddelijke wereld werkelijkheid. Ik heb veel contact gehad met mijn overleden zuster mijn vader
  Dan verneem je dat het zielenleven verder gaat in de hemel tot dat je weer toe bent aan een volgend leven op deze aarde of een andere aarde in een ander zonnestelsel. Als je Hemelse Ziel zich bevindt in de achtste, negende, tiende of de elfde hemel, dan heb je de vrije keuze om een volgend leven te starten op onze aarde of een aarde in een ander zonnestelsel. In de praktijk is dan 50/50 verdeeld. Het ontbreekt de mensen, kerkelijk of niet kerkelijk aan informatie hoe het aardse leven verbonden is met het zielenleven op aarde en in de hemel.
  Ik heb het voornemen met circa drie maanden hierover informatie te geven. Dus in voorbereiding. Joop Thijssen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *