Paasverhaal

Pasen is in de christelijke wereld het feest van de wederopstanding. Het doet er niet toe of je protestant of katholiek bent, wederopstanding is het motief van Pasen. Soms is een mens vergelijkbaar met de ongelovige Thomas, in die zin dat hij bevestigd wil zien dat wat hij gelooft door een teken. Iets tastbaars is ook goed, als het hem maar bevestigt dat hij op de goede weg is.

Scheepsklok

Omdat ik er vol van ben wil ik u daarover vertellen. Bij mij aan de muur hangt een scheepsklok. U weet wel, zo’n klok in een messing huis, met romeinse cijfers die de uren aanduiden. Een seconden wijzer completeert het geheel. Tweemaal per jaar gaat het deksel open, namelijk om de klok gelijk te zetten met de zomer- of wintertijd. Een scheepsklok vraagt u, bij een uitgesproken landrot? Dat zal ik uitleggen.

Camper

Toen ik met pensioen ging, was de keus: een boot of een camper. Zelf voelde ik wel voor een boot. Het huwelijk bestaat echter uit twee personen, dus had mijn vrouw een gewichtige stem. ‘Als jij zo nodig moet varen, dan ga je maar alleen.’ Dat was duidelijke taal. We hebben prachtige reizen gemaakt en veel van Europa gezien. Ergens had ik toch een gevoel van jammer, en daarom heb ik de scheepsklok een plaatsje gegeven in de camper.

Nu heb ik de camper niet meer, en hangt de klok aan de muur. En toen kwam de zomertijd. Gelijkzetten lukte wonderwel, maar de klok vertikte het om te lopen. Misschien is het batterijtje op, dacht ik hoopvol. Maar een vers batterijtje bood geen soelaas. De klok liep niet. De volgende dag beide batterijtjes getest, beide waren goed. Dan blijft er niets over dan de klok naar de klokkenmaker te brengen.

Maar mijn enthousiasme was niet groot. Voelde ik wat er komen ging? De klok hing er een week, zonder een poging tot lopen te ondernemen. Maar in de nacht van zaterdag op eerste paasdag gebeurde het. Hij ging spontaan lopen. Bij het openen van de gordijnen zag ik het. En hij loopt nog.

Paasfeest

Voor mij kon het paasfeest niet meer stuk. Het is raar, maar een mens heeft soms een vingerwijzing nodig. Daarmee wordt hij gesterkt in zijn levensbeschouwing. Die vingerwijzing komt soms uit een onverwachte hoek. Je moet er oog voor hebben, en erop voorbereid zijn dat het kan komen.

Wouter B. Blokhuis

Meer blogs …

1 antwoord
  1. s. t. van der Meer
    s. t. van der Meer zegt:

    Mooi verhaal. Paasverhaal. Wat je er ook onder mag of wil verstaan. Blokhuis laat dat in het midden. Verstandig. Positief. Ik ben er blij mee! Simon van der Meer

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *