Porties

Vreemd perspectief

Tijdens de vakantie zorgden wij voor de 4 konijnen van de buren. Ze hebben een hok met twee etages en uitloop. De buurvrouw heeft een lijst gemaakt van wat ze dagelijks moeten eten. Wortels 2 of 3, 1 selderijsteel, appels 1 of 2, een stapeltje hooi, 3 handen vol harde konijnenbrokjes en vers water. Na enkele dagen dringen de konijnen zich op als ik kom. Ze hebben in feite alleen interesse in het eten maar ik spreek ze toch altijd ook even toe.

Porties wegen

Ik moet direct aan dit lijsje van instructies denken als ik een brief lees die een Delfste politica in de krant heeft gezet. Het is een brief van de teammanager facilitair aan de bewoners van het woonzorgcentrum Die Buytenweye. De bewoners krijgen bericht dat er bezuinigd moet worden en ze nu minder gevulde soep en minder vlees krijgen. Het vreemdste in mijn ogen staat in de laatste alinea in de brief. “Vanaf 1 januari 2023 hanteren we vanuit de centrale keuken per bewoner per dag de norm/portiegrootte van 150 gram aardappelen, 150 gram groenten en 80 à 100 gram vlees/vis per bewoner per dag”. (…) De medewerkers en vrijwilligers die het eten opscheppen worden met een weegschaal uitgerust en instructies omtrent portiegroottes.”

Angst voor later

Griezelig dat de schrijver dit als een normale brief aan ‘zijn’ bewoners beschouwt. Wat voor dingen gebeuren in dat woonzorgcentrum nog meer om te bezuinigen? Ik praat geregeld met ouderen over ‘later’. De grootste angst is voor velen ‘om de regie te verliezen’. Die angst gerelateerd aan zo’n bovengenoemde brief is extra begrijpelijk. Je vraagt je af hoe ouderen worden beschouwd in een dergelijk huis behalve dan als kostenpost. Waar is het respect voor de Ander gebleven? Zou het niet heerlijk zijn als de bewoners van dit woonzorgcentrum zouden roepen: “Wij gaan hier weg. Wij hebben er 100 procent genoeg van en willen jullie 120% niet meer zien!” Maar ze zijn afhankelijk, ze kunnen dat niet. Na enkele dagen kwam er wel een brief met verontschuldigingen van Die Buytenweye. De eerdere brief had ‘niet verstuurd mogen worden’ en zou ‘onduidelijk’ zijn.

Katrijne Bezemer
voorganger bij vrijzinnigen Zuid-Kennemerland en Voorburg/Sassenheim

Meer blogs ….

2 antwoorden
  1. Marianne van den Broek
    Marianne van den Broek zegt:

    Dag Katrijne,
    Graag wil ik reageren op je column. Wat wellicht niet uit de brief bleek, maar wel degelijk meespeelde, is dat veel ouderen minder eten dan gemiddeld. En dat met name ouderen, die de oorlog hebben meegemaakt, het vreselijk vinden als er eten weggegooid wordt. En als je bord vol geschept wordt en daarna de helft weggegooid wordt, omdat je het niet op kan, dan geeft dat ook een gevoel van regieverlies. Dus minder opscheppen kan wel degelijk een gevoel van regie bewerkstelligen. Helaas wordt de zorg soms door politici slechts gebruikt om punten te scoren, waar zowel de ouderen als de zorgmedewerkers niet bij gebaat zijn.
    Vriendelijke groet, Marianne

    Beantwoorden
  2. Vrijzinnigen Nederland
    Vrijzinnigen Nederland zegt:

    Dag Marianne, Wat leuk weer iets van jou te horen. De koppeling die jij maakt tussen ‘regie houden’ en geen eten meer weg te hoeven gooien door te grote porties geven, vind ik heel mooi. Herkenbaar, dat ouderen dat heel onplezierig vinden. Dat zou een goede reden zijn minder te presenteren. Maar… helaas was de insteek van de brief van het Zorgcentrum echt een bezuiniging en helemaal niet het welzijn van de bewoners.
    Hartelijke groet, Katrijne Bezemer

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *