Portret Dag Hammerskjöld

Dag Hammarskjöld was secretaris-generaal van de Verenigde Naties toen hij in september 1961 bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Hij kreeg in datzelfde jaar postuum de Nobelprijs voor de Vrede.
Dag is geboren in 1905 in Jönköping, Centraal-Zuid-Zweden maar bracht zijn jeugd vooral door in Uppsala. Hij studeerde daar ook geesteswetenschappen en haalde een doctorgraad in taal, literatuur en geschiedenis. Later kwam daarbij een graad  in de economie en haalde hij zijn kandidaats rechten.

Verenigde Naties

Hammarskjöld verhuisde naar Stockholm waar hij verschillende regeringsposten bekleedde. Dag was echter nooit lid van een politieke partij.
Hij werd benoemd als secretaris-generaal van de Verenigde Naties in 1953. Dag droeg vele verantwoordelijkheden voor de VN en probeerde onder andere oorlogen te voorkomen. Hij reisde door vele landen in Afrika, Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.
Volgens Hammarskjöld waren de Verenigde Naties nooit bedoeld om van de aarde een paradijs te maken, maar wel om te voorkomen dat het een hel op aarde werd.

Vliegtuigongeval

In 1961 was Dag met vliegtuig vanuit Leopoldstad onderweg naar de Katangese president Moïse Tshombé om te onderhandelen over een staakt-het-vuren tussen Katanga en de VN-troepen. Enkele kilometers voor zijn bestemming stortte het vliegtuig neer.

Er zijn vermoedens dat het om een moordaanslag ging, maar daar is tot de dag van vandaag onopgehelderd. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd.

Merkstenen

Dag Hammarskjöld schreef vanaf zijn jeugd tot zijn overlijden in zijn dagboeken over zijn mystieke ervaringen. De bundel Merkstenen bevat dagboekfragmenten dat in 1963 verscheen. Het is nog steeds een boek dat mensen inspireert.

Foto: Verenigde Naties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *