toekomst van geloven

Relibazaar over de toekomst van geloven

De Marienburgvereniging organiseert op zaterdag 29 oktober een Relibazaar over de toekomst van geloven.  Thema van deze dag is: ‘De toekomst van een illusie?’. Centraal tijdens de Relibazaar staan enkele tientallen workshops. Deze zijn gegroepeerd rond veschillende thema’s.

Workshops ‘Godzoekers’

1. Huub Schumacher, pastor en catecheet: Bestaat God wel? – Huub Schumacher vertelt hoe hij als pastor omgaat met de vraag of God wel bestaat.
2. Carel ter Linden, predikant en schrijver – Geloven in God als Schepper. Carel ter Linden zet vraagtekens achter God als Schepper, en achter een bedoeling of zin van de evolutie, gezien alle rampen en ziektes die er zijn. Als we God als Schepperloslaten, houden wij dan iets over van die oude naam God die deze wereld bijeen kan houden en ons kan bezielen?
3. Ingrid van Neer, lekenaugustijn en bibliothecaris van het Augustijns Instituut in Eindhoven: Hoe Augustinus en Rembrandt onze relatie met God verbeelden – Ingrid van Neer laat zien hoe de bijbelkenners Augustinus en Rembrandt onze relatie met God verbeelden, en hoe God vooral een Barmhartige Vader is.

Workshops  ‘Geloof en secularisering’

4. Ad de Gruijter, Voortlevingsgeloof in een seculiere tijd – Een centraal christelijk geloofsthema is opstanding. Is persoonlijk voortleven een illusie? In deze workshop maakt u kennis met diverse religieuze en seculiere voortlevings-voorstellingen en gaan we in gesprek over hoe het staat met onze eigen opvattingen, overtuigingen.
5. Joantine Berghuijs, doet onderzoek aan de VU naar meervoudige religieuze betrokkenheid
God en geloof verdwijnen, maar de Passion en de Matthäus Passion blijven populair, Joantine Berghuijs licht toe hoe God en het christelijk geloof in Nederland naar de marge verdwijnen, terwijl The Passion en de Matthäus Passion zo populair blijven.
6. Bert Laeyendecker, ex-augustijn, emeritus hoogleraar sociologie: Zijn wij opgewassen tegen ontwikkelingen in de samenleving? – Predik het Koninkrijk Gods van vrede en gerechtigheid. De huidige wereld heeft daar echter weinig van. Onrustbarende ontwikkelingen zijn overal zichtbaar. Daaronder ligt het fundamentele probleem van de verhouding tussen religie en rede in een ander dan gebruikelijk perspectief. De rede is daarin de sterkere factor die zich heeft gestabiliseerd in een bestel van immense complexiteit waarvan ook christenen ruimschoots profiteren. Kan het christendom daar tegenop?

toekomst van geloven

Workshops ‘Nieuwe geloofsuitingen’

7. Bram Grandia, omroeppastor bij de voormalige IKON: Omroep en TV als bron van troost – Bram Grandia heeft als omroeppastor bij de voormalige IKON gezien hoe mensen zich gekend en herkend weten in televisieprogramma’s. De IKON als stichter van een anonieme troostgemeenschap binnen en buiten de kerk.
8. Henk Jongerius, Dominicaan, tekstschrijver, dichter, meditatieleraar: Een meditatieve oefening – Henk Jongerius doet met ons een meditatieve oefening en bespreekt thema’s als aandacht en woordeloos gebed. Na de oefening zal er een korte uitwisseling van ervaringen kunnen plaatsvinden, maar het gaat vooral om het oefenen zelf.
9. Kees Kok, van de Nieuwe Liefde in Amsterdam: Liturgie zingen Liturgie zingen is meer dan liedjes zingen in de liturgie. Sinds de invoering van de volkstaal wordt de liturgie vaak opgevuld met niet altijd even passende liederen. Hoe komen we tot een liturgie die van binnenuit zingt, één groot gezang?
10. Joke Litjens, geestelijk begeleider en voorheen omroeppastor bij de KRO: Blijf in Mijn liefde Joke Litjens vertelt over de Bron die in je stroomt en die je bezielt, hoe die gaande te houden.
11. Annemarie Revenberg, rouwbegeleidster: Om alle zielen. Annemarie Revenberg zal ons een activiteit Om Alle Zielen laten beleven. Om Alle Zielen is een belevingstocht die de Boskapel in Nijmegen elk jaar organiseert, een tocht om dierbaren te gedenken en om de eigen ziel te voeden.
12. Eric van den Berg, adviseur en trainer kerkelijke communicatie: Geloof en sociale media – Eric van den Berg neemt ons mee naar fascinerende digitale oorden van spiritualiteit. Van de Jesus Daily op Facebook tot Mijnkerk.nl. Social media veranderen sociale structuren én religies. Zijn ze onzinnig of wijzen ze de weg?
13. Marielle van Beek – de Vos, geeft cursussen, basisjaren en opleidingen Sacred Dance in Nederland, België en Duitsland: Sacred Dance – Sacred Dance is een dansvorm die een weg wil zijn tot een dieper beleven van onszelf, een weg om steeds meer te worden wie we in wezen zijn. In de cirkel komen we in aanraking met de ander en wanneer het ons lukt in het moment van de beweging te zijn, kunnen we ervaren dat er meer is dan ik en de ander.

Alternatieve biecht

In een biechthokje, anoniem, tussen de workshops door, een diep bewaard geheim opschrijven? Probeer het uit! Aan het eind van de dag praten deskundigen onder leiding van theoloog Rikko Voorberg vanuit hun religieuze achtergrond over het problematische van uw geheimen.

Informatie en aanmelding

Datum: zaterdag 29 oktober 2016
Tijd: 10.15-17.00 uur
Locatie: Vergadercentrum Domstad, Utrecht – 10 minuten lopen vanaf Utrecht CS
Entree: € 25,- (inclusief workshops, lezingen en een prima lunch)
Aanmelden: www.marienburgvereniging.nl

Bron: Marienburgvereniging

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *