Vakantie

Watersport

Jaren heb ik mijn vakantie in Nederland doorgebracht. Natuurlijk met die gezinsleden die zich nog verwaardigden om met hun ouders op vakantie te gaan. Maar ook die zich daar soms te groot voor voelden kwamen toch wel voor een paar dagen langs. Omdat er ook vrienden of vriendinnetjes langs mochten komen waren die vakanties een dolgezellige boel. De vrouw des huizes troonde dan als een spin in het web en zag erop toe dat iedereen van voedsel en drank werd voorzien. Er was één voorwaarde aan onze vakanties: er moest een mogelijkheid zijn om watersport te bedrijven. Daar was in Nederland makkelijk aan te voldoen. En wat hebben we van die vakanties genoten. Later namen kinderen soms hun eigen bootje mee. Zonen die zichzelf leerden met een spinnaker – een bolstaand voorzeil – voor de wind te varen. Anderen gingen gewoon kanoën, het maakte niet uit wat, maar iedereen was met het water bezig. Eén dochter vond met harde wind varen eng, maar toen namen haar broers haar mee met windkracht zes op het meer in een open zeilboot, lieten haar zelf aan het roer en zie, het was niet meer eng.

Stemmingen en uitzicht

Afgezien van deze ervaringen ontdekten we de schoonheid van ons eigen land. Water en wind zorgden voor een dagelijkse afwisseling van stemmingen en uitzicht. Later werden landgenoten in grote getale in auto’s, bussen en vliegtuigen ver buiten de landsgrenzen gebracht. Liefst naar de andere kant van de wereld. Een gezin van hardwerkende ouders, waarvan de kinderen in het zicht van het eindexamen kwamen zou nog eenmaal samen op vakantie gaan. De vraag was waar naartoe? Thailand was zo gewoon, laten we naar China gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Twaalf uur vliegen heen, twaalf uur vliegen terug. Dagen in een hoge snelheidstrein. Veel gezien, dat wel. En een halfjaar later kwam er een virus. Ook uit China. En het virus was nog gevaarlijk ook.

Religie en vrijheid

Veel mensen voelen zich nu gedwongen in Nederland hun vakantie door te brengen. Geen verre reizen meer. Soms voelen mensen zich teruggeworpen in hun bestaan en beknot in hun vrijheid. Dat is het paradoxale in die gevoelens. Nederland is een land waar ultieme vrijheid heerst. Waar grondwettelijk iedereen gelijk is, los van huidskleur of geaardheid. Die gelijkheid is denk ik zeker ook te danken aan de invloed van talrijke religies die in Nederland gerespecteerd worden. Religies die zingeving aan het bestaan van hun medemens hoog in het vaandel hebben staan en ons vrijheid hebben gebracht.

Wouter B. Blokhuis

Meer blogs ….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *