Voorganger Vrijzinnigen Peter Samwel

Voorganger in de Schijnwerper: Peter Samwel

Vrijzinnigen Nederland moet haar eigen gezicht nadrukkelijker profileren

Ik ben Peter Samwel, voorganger van Vrijzinnig Bennekom en consulent Vrijzinnige Levensbeschouwing. In het verleden heb ik gestudeerd aan het Humanistisch Opleidingsinstituut (tegenwoordig UvH Utrecht). In 2004 heb ik bij de Stichting Opleiding tot Vrijzinnig Pastoraat, mijn formele aantekening van voorganger / pastoraal werker behaald. Daarnaast heb ik mij verdiept in diverse (oosterse) filosofische stromingen en ook ontwikkelde ik mediamieke vaardigheden, van waaruit ik trainingen Spiritualiteit & Mediumschap geef. Tarot is mijn grootste passie.

Visie vrijzinnigheid

De vrijzinnigheid in Nederland heeft zich door de jaren heen met name ontwikkeld als een linker zijtak van kerkelijk (protestants) Nederland. Lange tijd heeft dit dienst gedaan en wellicht doet het dit voor sommigen nog. Zolang de vrijzinnigheid zich echter te zeer schaart aan de zijde van de kerkelijke genootschappen en de Raad van Kerken, werkt zij onvoldoende aan haar eigen identiteit. Het is tijd dat Vrijzinnigen Nederland (VN) haar eigen gezicht nadrukkelijker profileert binnen het Nederlandse levensbeschouwelijke landschap.

Voorganger

Vrijzinnigen Nederland is een democratische vereniging en dus geen kerk. Zij kent ook geen dominees, wel voorgangers, al dekt deze benaming bij lang en na niet de werkzaamheden die zij binnen de vrijzinnigheid verrichten. Ook ‘voorganger’ is een te kerkelijk begrip en te zeer verbonden met het verleden; zij zijn eerder Consulenten en Levensbegeleiders binnen de Vrijzinnige Levensbeschouwing, waarvan het voorgaan tijdens vieringen een waardevol onderdeel is.

Vrijzinnigen Nederland is een landelijke vereniging van mensen die op eigen, vrije wijze zin en betekenis wil geven aan het leven en daar verantwoordelijkheid voor wil dragen. Zij is geïnteresseerd in wat andere levensbeschouwelijke genootschappen in Nederland daartoe ontwikkelen en uitdragen, net zo echter is Vrijzinnigen Nederland gericht op groeperingen die in het buitenkerkelijke levensveld geestelijk en spiritueel actief zijn en zich daar profileren.

Levensvragen

Kerken geven met hun hedendaagse boodschap, aantoonbaar, onvoldoende bevredigende antwoorden op levensvragen van steeds meer mensen. Binnen de vrijzinnigheid kan naar deze antwoorden in vrijheid en zonder gêne zelfstandig gezocht worden. Binnen de vrijzinnigheid is géén plaats voor leerstellingen van buitenaf, eerder ruimte om gezamenlijk zin en betekenis te zoeken en te vinden ten aanzien van het innerlijke, spirituele wordingsproces van mensen, aansluitend bij ieders persoonlijke behoefte en – ontwikkeling.

Het pluriforme en veelkleurige spectrum van het totale geestelijke levensveld in Nederland, behoort tot het bereik van de open levensbeschouwing die de vrijzinnigheid is.

Lees ook

Voorganger in de Schijnwerper: Maja Nieuwenhuis-den Dulk

 

 

5 antwoorden
 1. wim leeuwis
  wim leeuwis zegt:

  beste peter,

  ben jij nog in voor een predikbeurt in 2017?
  Ik zoek nog een invulling voor 9/7 en 6/8.
  mag ik van je horen?

  Wim Leeuwis
  Vrijzinnigen – Heerde
  0578 69 18 00

  Beantwoorden
  • Peter Samwel
   Peter Samwel zegt:

   Dag beste Wim,

   Ik ga alleen voor bij andere Vrijzinnige verenigingen op basis van een ruil tussen voorgangers. E.e.a. kan via het bestuur worden aangevraagd.

   Ik hoor graag of dit idee tot de mogelijkheden behoort.
   Met vriendelijke groet.

   Peter Samwel

   Beantwoorden
 2. Joop Thijssen. Spankeren/Dieren
  Joop Thijssen. Spankeren/Dieren zegt:

  Beste Peter. Wat je hier omschrijft is een goede zaak om hier aandacht voor te vragen.
  Zelf kom ik dit voorjaar met vijf inzichten voor de toekomst van de kerken.
  Hierin neem ik in mee JIJ en JE ZIELENLEVEN de kerken hebben dat volledig laten liggen
  en een VISIE hoe je GOD de Goddelijke Energie vorm een gezicht kunt geven. Wat zal dat allemaal zijn.?
  In concept klaar maar het moet nog wat bezinken voor dat het naar buiten kan.
  VERBINDING door INSPIRATIE en INSPIRATIE door VERBINDING, geschreven in de mail van Wies Harmeling.
  Dat hebben we individueel en als samenleving van mensen nodig. Joop Thijssen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *