Het voorjaar is minstens zo belangrijk als de aankondiging van kerkdiensten met Pasen

De aankondiging van het voorjaar is minstens zo belangrijk de aankondiging van kerkdiensten met Pasen.

Waar gaat Pasen over? Als ik alle aankondigingen in mijn Facebook Bubble bekijk, gaat het over ‘naar de kerk’ gaan. Het paasfeest gaat natuurlijk over iets veel groters dan dat wat je deelt in die kerk. Veel mensen gaan ook naar de Mattheus of kijken naar de Passion. Wat beleven we aan Pasen? Kan Pasen een eenvoudig mens blij maken? En hoe werkt dat dan? Is het het kruis, het ei of de lente?

De meeste kinderen in Nederland denken dat Pasen met het paasontbijt te maken heeft. Zo vieren ze het in de supermarkt, op school en thuis. Gezelligheid, zoetigheid en samen delen zijn prachtige onderdelen van het paasfeest. Er zou best iets meer bij verteld kunnen worden, over dood en nieuw leven of zo?

Tot mijn vijftigste heb ik alle paasfeesten in de kerk gevierd. Daarna niet meer. Ik kan tussen alle aankondigingen van kerkdiensten en concerten het gevoel niet meer terug vinden dat ik er bij had. Het ziet er zeer verzorgd uit, allemaal mooi en ernstig, maar ik mis wat. Ik vind het wel buiten, waar de lente begint.

Ik ga vrijdag naar de Mattheus, misschien vind ik iets terug van de ernst en de schoonheid, maar dat kan ook op andere momenten van het jaar. De combinatie van dood en vreugde, goede vrijdag en paasmorgen horen bij Pasen. Wat ik me ook het meeste herinner aan Paasmorgen zijn de gevoelens van opluchting en blijdschap. Veel bloemen, blije kinderen, vanwege de eieren, en vrolijke muziek.

Waarom maken we dat onderscheid zo, Pasen is niet voor niets in de lente? Vertel kinderen dan ook gewoon dat het gaat om het vieren van nieuw leven. Ze weten dat mensen dood gaan, laten we vroeg beginnen en vertellen dat het leven kostbaar is en gevierd mag worden. Met een paasontbijt en misschien ook wel in de kerk.

Wies Houweling
algemeen secretaris Vrijzinnigen Nederland

meer blogs

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *