Voor actuele informatie kunt u het Vrijzinnig Platform volgen op facebook: Vrijzinnig Platform
Expositie: Samen…Verschillend
Maya Siepel- Textiel- en papierkunstenaar.
Het werk
Maya Siepel dook in de achtergronden en ontstaansgebieden van 5 grote religieuze stromingen en liet zich hierdoor inspireren. Het gevolg: een indrukwekkende expositie waar je stil van wordt. Het begon met een artikel van Francien van Overbeeke getiteld: Drie boeken, een verhaal over de Tenach, de Bijbel en de Koran. Een ontdekking van Francien is dat deze 3 boeken uit eenzelfde bron putten. De islam heeft dezelfde wortels als het christendom en het jodendom. Wortels die teruggaan naar een gezamenlijke aartsvader. Voor joden heet hij Avraham, de christenen noemen hem Abraham en bij de moslims wordt hij Ibrahiem genoemd.
En zo heeft ook God verschillende namen: JHWH, God, Allah.
Maya las eerst over de verschillende stromingen en maakte daarna keuzes.
Voor haar project heeft ze uiteindelijk voor vier wereldreligies gekozen: het Jodendom, het Christendom, de Islam en het Boeddhisme (met een kleine toevoeging Hindoeisme).
Als thema koos zij Samen…Verschillend, waarin het belangrijk is dat wij elkaar respecteren, aanvullen en open staan voor ontmoeting. Vanuit die gedachte sluit het mooi aan op wat vrijzinnig is.
Het werk bestaat uit 4 keer 5 geweven paneeltjes waarop de kenmerken van de religies zijn afgebeeld en twee paneeltjes hindoeïsme, daarnaast een groter paneel waar het woord God op staat met de tekens van de verschillende religies.
Een centraal punt hierbij zijn ook de vier paneeltjes waar de verschillende boeken op worden afgebeeld.
De expositie bezoeken?
Bent u benieuwd naar dit werk van Maya? Dan bent u van harte welkom in De Ontmoeting, Emmalaan 1 in Bennekom.
De expositie loopt van 10 oktober t/m 20 december. Bezichtiging op afspraak op 18 oktober en 25 oktober en op 1, 7, 8 en 14 november tussen 14.00 en 17.00 uur. Neem contact op met Maya Siepel voor het maken van een afspraak.
Op excursie?
Denkt u nu dat een bezoek aan deze expositie een mooie excursie zou kunnen zijn voor uw afdeling? Dan bent u ook op andere dagen dan de hierboven genoemde welkom. In overleg met Maya is er veel mogelijk. Zij ontvangt u graag, kan u desgewenst rondleiden en van toelichting voorzien.
Dit werk in uw gebouw?
Mogelijk heeft u een mooi gebouw en zou u het werk van Maya in uw eigen afdeling willen tentoonstellen. Ook dat is mogelijk. Neem contact op met Maya voor het bespreken van de mogelijkheden.
Contact
Maya Siepel kunt u bereiken via mayasiepel@planet.nl
Roos van Doorn, voorganger van Bennekom, maakte een filmpje geïnspireerd door de expositie van Maya Siepel.
Vanzelfsprekend kunnen de omstandigheden roet in het eten gooien. Op de website www.deontmoetingbennekom.nl vindt u steeds de actuele informatie over deze expositie.
Diversiteit wordt ook op allerlei visuele manieren onder de aandacht gebracht. Er zijn speelfilms, die u met elkaar zou kunnen bekijken en bespreken, en daarnaast ook documentaires en interessante gesprekken op you tube.
Een heel andere manier om met dit onderwerp bezig te zijn is door het organiseren van of meedoen aan een zg. Mensenbieb: u gaat naar een ‘bibliotheek’ niet om een papieren boek te lezen, maar om het verhaal van een medemens uit diens eigen mond te horen. Een heel interessant concept waarbij vaak verrassende ervaringen worden opgedaan.
In het Tropenmuseum worden ‘ongemakkelijke’ gesprekken georganiseerd waarbij het de bedoeling is elkaar beter te leren kennen als het gaat om lastig te bespreken onderwerpen of taboes.
Bij Nieuw Wij vindt u een schat aan informatie, een agenda, interessante interviews, allemaal gericht op het onderwerp Diversiteit en Inclusief Samenleven. U kunt een abonnement nemen op de nieuwsbrief, dan bent u steeds op de hoogte van alle actuele nieuws op dit gebied.
Speelfilms over Diversiteit:
• Alleen Maar Nette Mensen (2012) van Lodewijk Crijns
In Zweden was er Jalla! Jalla!, in Engeland Bend it like Beckam, in Duitsland Kebab Connection en in Nederland Shouf Shouf Habibi en Het Schitzelparadijs. Allemaal films waarin op een komische manier over een immigrantengroep verteld wordt. In Alleen maar nette mensen – gebaseerd op de roman van Robert Vuijsje – worstelt een joodse jongen die op een Marokkaan lijkt, met zijn milieu en identiteit. Hij is op zoek naar een intellectuele negerin. Zo belandt hij in de Bijlmer. Crijns vertelt het verhaal met veel energie en vaart, in erg komische scenes, maar hij schuwt de schrijnende kanten van het thema niet.
• Entre les murs (2008) van Laurent Cantet
Plaats van handeling is een multiculturele school in Parijs, vooral de mentor van de klas, de leraar Frans. Buiten deze muren komen we niet. De film oogt als een documentaire, waarin we een schooljaar van een klas en zijn leraar meemaken. De leerlingen spelen echter niet zichzelf maar acteren op basis van (in de roman) bedachte rollen en improvisaties. Bovendien is er een minimale plot, waarin de leraar zijn leerlingen tamelijk vrijlaat maar ook met hen in conflict komt. We zien niet de geïdealiseerde docent van Dead Poets Society noch het rustieke plattelandsschooltje van Etre et Avoir. We zitten als kijker bovenop de groepsprocessen in een zwarte school anno nu. Cantet en zijn naturel acterende cast kregen er de Gouden Palm voor.
• As it is in heaven (een mens mag zijn leven op zijn eigen wijze leven, en zich ontplooien op de manier die het best bij hem/haar past)
Het verhaal gaat over Daniël Daréus, een bekende dirigent van in de 40, die tijdens zijn drukke carrière een hartaanval krijgt. Omdat hij het rustig aan moet doen besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Hij gaat in het oude schoolgebouw wonen.
. Stop Filming Us (2020), documentaire onder regie van Joris Postema
Kan en mag een westerling het leven in Goma portretteren? En kan hij voorkomen dat hij de congolezen inlijft in een eenzijdig negatieve, westerse visie? In deze zelfkritische film zet filmmaker Joris Postema de discussie over de westerse blik op Congo op scherp.
‘Een film die iedereen zou moeten zien.’ – Parool
‘Mooi hoe Postema je als toeschouwer laat meedenken.’ – Volkskrant
Filmmateriaal over Diversiteit:
• All that we share (YouTube)
• Job, van Stef Bos (YouTube) Job van Stef Bos
• ‘Diversiteit is een feit, inclusie is een keuze’ (BNR)
• Wit is ook een kleur (2doc)
Werkvormen:
- Handleiding Tafelgesprekken (PDF)
- Mensenbieb (PDF)
- Aanbod Tropengesprekken
- Dialoogspel-Zon-en-Maan-Christa-Anbeek def (PDF)
Verwante initiatieven:
- Nieuw Wij
Als het gaat over samen leven met verschillen is er veel informatie op de website www.nieuwwij.nl te vinden. NieuwWij verbindt de verschillen en heeft als één van haar thema’s ‘Superdiversiteit’. Zoë Papaikonomou is als journaliste speciaal gericht op dit thema. Berichten van haar op de website gaan over verschillen en verbinden en sluiten dus ook heel mooi aan bij ons thema.