Yin en Yang op vakantie

Stilzitten
‘Zit toch eens stil en doe eens even helemaal niets’, riep mijn moeder vroeger al tegen me. Ik was nogal bewegelijk. Als tiener, kon ik alleen stilzitten en TV kijken als ik ook iets met mijn handen deed, haken of breien. Tegenwoordig kan ik beter stilzitten, omdat ik soms gewoon te moe ben om iets te doen. ‘Nee, je werkt gewoon aan je Yin’, zei een goede vriendin tegen me, ‘Doe ik ook. Ik ben bezig met mezelf en voor mezelf aan het zorgen’. Zij is met pensioen en kan dat nu doen. Bezig zijn met Yin en niet meer met Yang. Yang is volgens haar vreselijk overgewaardeerd in deze maatschappij, het telt vooral wat je doet, je prestaties.

Vakantie
Ik ben nog lang niet met pensioen, maar ik wil ook wel meer Yin. Dat vind ik moeilijk. Zelfs mijn vakantie zie ik als mogelijkheid om lekker veel dingen te doen. Misschien maak ik Yin en Yang wel erg simpel, maar het bracht mij wel aan het denken over mijn vakantie. Waarom gaat de ene mens lekker dingen doen en de ander rustig achterover liggen en het leven overdenken? Voor beide dingen heb ik, net zoals de meeste mensen niet zoveel tijd als ik aan het werk ben. In de vakantie wel. Waarom kies je voor dingen doen, of waarom voor contemplatie? Waarom gaat de een kajakken en blijft de ander lekker thuis?

Waardering
De maatschappelijke waardering voor verre reizen en sportieve activiteiten is veel groter dan de waardering voor rustig thuis zitten en je eigen spullen in je eigen huis eens rustig bekijken en heen en weer schuiven. Beide vind ik erg aantrekkelijk, ik zou het liefst beide kiezen, maar helaas gaat dat nog niet vanwege de beperking in het aantal vakantiedagen.

Wat doe jij?
Zouden mensen met drukke banen ook voor drukke vakanties kiezen? En mensen in verzorgende beroepen meer contemplatieve vakanties? Ik heb geen flauw idee. Ik weet ook niet of er ooit onderzoek naar gedaan is. Volgens het CBS heeft de crisis nauwelijks invloed gehad op de besteding aan vakanties en neemt het aantal verre buitenlandse vakantie toe. Nederland trekt veel massaler erop uit om de wereld te verkennen. Waar blijft dan die verhoogde hang naar spiritualiteit, naar contemplatie die ook wordt geconstateerd door het CBS. Wordt dit op de hoge berg in de Andes gezocht en niet thuis in een stil hoekje bij een kaarsje?

Wat vind jij? Hoe besteed jij je vakantie, en waarom?

Wies Houweling
algemeen secretaris

Meer blogs.

3 antwoorden
 1. Peter Samwel
  Peter Samwel zegt:

  Het gaat om evenwicht, eigenlijk gaat het in het hele leven steeds weer om de juiste balans. Ook op vakantie.
  Wat mij betreft dus niet óf, óf, niet óf Yin óf Yang. Ze mogen allebei mee, netjes op de achterbank van de auto, keurig naast elkaar, de één waarschijnlijk helemaal Zen, de ander doet fanatiek spelletjes op zijn computer, allebei mee richting zonnig Zuid – Europa. In zekere mate krijgen ze dus beide hun zin, komen ze allebei aan bod, echt.
  Wat Boeddha ons ooit eerder al adviseerde, dat bevalt me ook hier wel: De Weg van het Midden…
  Ik ga dus lekker tussen ze in zitten, drie weken lang!
  En daarna weer fris en monter aan het werk…

  Fijne vakantie allemaal!

  Beantwoorden
  • Ellen
   Ellen zegt:

   klinkt heel mindfull Peter, weloverwogen en goed gebracht. dankjewel.
   ik zelf houd het graag op korte vakanties met een ‘rustig’ karakter in de zin van easy.
   zowel uit als thuis breng ik bewust stilte-momenten aan, maar uit gaat dit makkelijker omdat er dan geen dingen hoeven die thuis wachten. ik was recent naar Lourdes, 5 dagen, en bijzondere ervaring met duizenden mensen uit de hele wereld. ik wist al dat we allemaal pelgrims zijn, gelovig of niet. we zijn allemaal op weg. tussen die duizenden mensen heerste zo’n mooie vreugdevolle vrede. onbeschrijflijk. en ja, korte zingevende vakanties ihkv teken-, taal, of schrijfcursussen geven mij een verrijkend gevoel. kan ik aanbevelen!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *