Zon

Vandaag schijnt de zon. Dat is zo langzamerhand iets bijzonders. Het was voortdurend regen afgewisseld met grijze lucht. Een wolkendek waar geen zonnestraaltje doorheen kwam. En dan verlangt een Hollander naar eens wat anders. Maar het is maar goed, denk ik dan, om in Nederland te wonen, want als er iets afwisselend is dan is het wel het weer. Ooit verbleef ik in de tropen en als daar het regenseizoen aanbrak dan wist je niet waar je het zoeken moest.

Alles werd nat en overstromingen dreigden de boel onder water te zetten. En de regen hielt maar niet op. Er was één troost: de Nederlandse televisie maakte er melding van. Onze landsaard is zodanig dat het weer een grote rol in ons leven speelt. In de wachtkamer van een arts begint iemand over het weer om het ijs te breken. Vaak heerst er een haast angstig stilzwijgen en als dan iemand over het weer begint dan wordt daar dankbaar op ingegaan. In de tropen is zoiets haast niet mogelijk. Het licht gaat om zes uur aan en twaalf uur later weer uit. Een schemering is maar van heel korte duur. Het was daar zonnig of regenachtig, anders was er niet. Kortom, veel variatie was er niet.

Maar het is duidelijk: die op onze hoogte woont is gewend aan afwisseling. Die afwisseling gaat soms gepaard met prachtige luchten. Dat krijgen we er gratis bij. Voor de Hollandse luchten kwamen schilders vroeger van heinde en verre, ook uit het buitenland. Nergens was het licht zo bijzonder als in Nederland. Terwijl de strenge leer van de protestanten in vorige eeuwen bepaaldelijk geen vrijheid blijheid inhield. ’s Zondags tweemaal ter kerke om met angst en beven de nieuwe week te beginnen. Vrijzinnigheid was er niet bij. Dat men überhaupt vrij kon denken was dat slechts aan een enkeling gegeven.

Er was dus een grote tegenstelling in de sfeer van het land en de mentaliteit van de bewoners. Je kunt je afvragen of dat nog zo is. Als mensen soms na jaren terugkeren, dan zijn ze blij weer terug te zijn in Nederland waar alles zo goed geregeld is. Terwijl de Nederlander klaagt en moppert omdat er niets blijkt te kloppen. Het is crisis op crisis. Door de sleur van alle dag zou men uit het oog verliezen dat er meer is in het leven dan de crisis die heerst. Dat is zingeving in je leven.

Wouter B. Blokhuis

Meer blogs …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *