AV 2017 in het Bosgoed: Proeftuin en schuilplaats

Meer dan tachtig deelnemers van een groot aantal afdelingen van onze vereniging kwamen op een mistige zaterdag bijeen voor inspiratie en gesprekken over de toekomst. Het Bosgoed in Lunteren was gastvrij, met haar haardvuur, heerlijke stoelen en geweldige catering. Het is altijd weer als een warm bad daar te zijn.

De lezing van Tom-Eric Krijger met de titel Proeftuinen en schuilplaatsen viel bij velen in de smaak. Hij kan zeer aansprekend vertellen, en weet veel over onze geschiedenis. In de aansluitende workshop ging hij met een groot aantal mensen in gesprek over het ontstaan en de situatie van de vereniging tussen de 1e en de 2e wereldoorlog. Ook deelnemers van de workshop over identiteit en waarden en onze relatie met de ICUU door Klaas Douwes en Paul Rasor waren enthousiast. Degene die geïnteresseerd waren in het onderzoek van Froukje Pitstra naar de toekomst van vrijzinnig pastoraat werden door haar meegenomen door het onderzoek. Zij maakte ook met de bezoekers van de workshop een sterkte/zwakte analyse van pastoraat. De uitkomst hiervan wordt ook meegenomen in het eindverslag van haar onderzoek. Zeer bijzonder was de workshop van Berthe van Soest, de winnares van FEMtalks 2017. Zij vertelde over haar winnende verhaal en maakte met de deelnemers een meditatiearmband.

In de middag was er een diepgaand gesprek in groepjes van zes onder deskundige leiding van Suzan Klein Gebbink over de Vrijzinnige Raad. Iedereen werkte samen aan de vragen: Wat verwachten we ervan? Wat zou zo’n raad uw afdeling op kunnen leveren? Waar moet het over gaan, welke onderwerpen en hoe kunnen we dit vorm geven en aan welke modellen denken we? De vele antwoorden die zijn opgeschreven helpen de commissie 2020 om het plan verder uit te werken in haar eindrapport. De voorzitter Diederik van Meyenfeldt nam de resultaten dankbaar in ontvangst.

Het laatste uur was voor de traditionele onderwerpen van een AV, zoals het jaarverslag en de financiële zaken. Dat verliep goed. De vereniging kijkt vol verwachting uit naar het concept eindrapport van de commissie 2020 dat in de extra AV op 21 april 2018 besproken wordt. Volgens de evaluatieformulieren vonden de deelnemers het een inspirerende dag en gaven het geheel gemiddeld een acht.

Wies Houweling

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *