Beveiliging

Vandaag was het weer zover. Een werknemer van de beveiligingsfirma kwam voor de jaarlijkse controle. Nou, nou, zult u zeggen: dan heb je misschien ook wel waardevolle zaken in huis. En eerlijk, dat was vroeger ook zo. Maar de tijden veranderen. Wat vroeger waardevol was is dat nu vaak niet meer. In de huidige tijd zijn zaken als een door de shredder gehaald schilderij veel meer waard dan een porselein bord. Waarvoor heb je dan beveiliging? vraagt u. Voor de zekerheid waarschijnlijk, en voor de sticker op de deur. En natuurlijk vanwege de alarmcentrale, die altijd onmiddellijk reageert als het alarm afgaat wat zeker eens per jaar gebeurt.

Gebedje

Raar eigenlijk dat idee, dat een alarmcentrale over je waakt. Is dat omdat wij mensen in vroeger tijden dat vertrouwen aan God gaven? Dat Hij over ons mensen waakte? Als kind moest ik vroeger voor het slapen gaan altijd een avondgebedje bidden:
Ik ga slapen, ik ben moe,
Ik doe mijn beide oogjes toe
Lieve Heer houdt thans de wacht
Ik zeg u allen goede nacht
En onder het brommend geluid van de eskaders bommenwerpers die op weg waren naar Duitsland om daar hun vernietigende lading af te werpen, sliep ik in.

God woont niet meer op een wolk

In de tegenwoordige tijd geloven de meeste mensen in de westerse wereld niet meer dat God over ons waakt en ons leven bestiert. Velen menen zelfs dat God niet bestaat. Maar 75 jaar geleden werd het kind van gelovige ouders wel een avondgebed geleerd. Er werd ook steevast na het eten uit de Bijbel gelezen, ook toen de maaltijd nog bestond uit een vage soep die uit de gaarkeuken kwam.
Niet alleen antiquiteiten zijn in waarde gedaald maar de overtuigingen van de westerse mens zijn veranderd en daardoor is ook God minder waard geworden. Hij heeft niet zoveel meer te vertellen lijkt het. In de periode die wordt aangeduid als de Verlichting, begon de wetenschap zich te ontwikkelen. In de literatuur daarover kom je veelvuldig de opmerking tegen dat God een stapje terug moest doen. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat stapje terug in vergelijking met de ontwikkeling van de laatste 75 jaar, maar een heel klein stapje was.
God heeft zijn bejaardenoutfit afgedaan. Hij woont ook niet meer op de derde wolk boven het huis van dominee Stekelenburg. Waar hij wel is gebleven, moeten we opnieuw ontdekken. Deze zoektocht zal tot zingeving leiden.

Wouter B. Blokhuis

Meer blogs ….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *