blauwe kerst

Blauwe Kerst

In 2007 overleed mijn moeder op kerstmorgen, dat bepaalde heel lang mijn beleving van eerste kerstdag en eigenlijk het hele kerstfeest.  Daarom draag ik de kleur blauw tegen het kerstgeweld. Ik heb niets tegen de boodschap: dat het licht uiteindelijk de duisternis zal overwinnen, dat is een mooi verhaal.  Ik heb wel bezwaar tegen het te veel licht met kerst, zoveel licht dat er is geen duisternis meer te zien en door alle kerstmuziek hoor ik de stilte niet meer.

Kerstvrije omgeving

De kerstdagen kom ik wel door.  Met het lezen van  boeken die ik heb opgespaard, het kijken van mooie films en muziek te luisteren in mijn pyjama op de bank. Ik doe geen TV of radio aan, daar word ik gek van. Ik probeer ook al jaren in deze tijd winkels met te veel kerstgedruis te vermijden.

Steeds meer ontdek ik dat ik niet de enige ben.  Zou het interessant zijn anderen te ontmoeten en hun verhaal te horen? Ik vrees dat we geen kerstvrije omgeving kunnen vinden om met een groep koffie te drinken.

blauwe kerst

Blauw

Ik ben misschien een beetje tegendraads in de kerstijd, ik noem mijzelf ook vrijzinnig. In deze samenleving mag van alles, maar als je niets hebt met kerst, ben je zielig.  Met mijn blauwe kleding wil ik zeggen: ‘Het is OK om niet mee te doen met kerst’. Er zijn veel meer mensen voor wie de kerst niet prettig is. Zij voelen zich niet thuis in het ‘kerstgeweld’ dat elk jaar over onze samenleving heen komt. Er lijkt geen ontsnappen aan. Kunnen we een tegendaad stellen? Een stil protest, een klein gebaar. Ik draag blauw deze dagen, doe je mee? Misschien komen we elkaar ergens tegen en herkennen we elkaar.

Wies Houweling

Vlog Blauwe kerst
Meer blogs?

 

 

10 antwoorden
 1. annerose zelders
  annerose zelders zegt:

  Mijn moeder overleed op 24 december 1943 , 33 jaar oud en in verwachting van mijn broertje of zusje dat bijna geboren zou worden. Door een foute inschatting van de dokter is ze overleden en het kindje ook. Voor mij is deze tijd er een van herinneren en rouwen om de dingen die zo anders zijn gelopen. Daarom vind ik de Kerst wel positief met al die lichtjes. Dan is het voorbij en ga ik ook weer verder. Deze gebeurtenis heeft wel mijn leven bepaald. Aan het “kerstgeweld” hoef je niet mee te doen. En dan vinden ze je maar zielig of whatever. Dat is hun probleem. En blauw dragen, ja waarom niet? Ik kom je vast tegen.

  Beantwoorden
 2. W.Dekker, Kapelle (Zld)
  W.Dekker, Kapelle (Zld) zegt:

  Dat “kerstgeweld” is vooral iets commercieels!
  Als het kerstfeest een kerkelijk feest was gebleven zou het geweld wellicht veel minder zijn geweest…
  Als “çhristelijk-vrijzinnige”, en van harte lid van de PKN (afd. Hervormde Kerk) , ga ik met Kerstmis , en zondags, graag naar de kerk. Soms in het blauw, vooral vanwege de (nette) spijkerbroek
  “Vrijzinnig” betekent, hoop ik, toch niet voor iedereen “zich negatief afzetten tegen alles wat “christelijk” heet” ?

  Beantwoorden
  • Wies Houweling
   Wies Houweling zegt:

   Beste W.Dekker,

   Dank voor uw reactie. Ik vind het ook jammer dat de oorspronkelijke betekenis van het kerstfeest niet meer op de voorgrond staat bij de viering ervan in de Nederlandse samenleving. Misschien kunnen we het blauw ook zien als een ondersteuning van het verdriet om dat verlies? Ik draag deze kerst een nette blauwe broek!
   groet Wies

   Beantwoorden
 3. Annie
  Annie zegt:

  Waarom een protest? We hoeven toch niet mee te doen met de commercie? Aan kerst kunnen we ook zelf inhoud geven. Er zijn nog steeds kerken waar het oorspronkelijke verhaal gevierd wordt. Het rationele, de commentaren even aan de kant zetten en mee gaan in een oud verhaal. Als dat niet lukt, dan zoals u schrijft: pyjama aan en schermen uit.

  Beantwoorden
  • Wies Houweling
   Wies Houweling zegt:

   Beste Annie,
   dank voor je reactie, ik hoop dat je goede dagen hebt gehad en misschien ook nog iets aan de suggesties op onze blauwe pagina.
   hartelijke groet Wies

   Beantwoorden
 4. Alex
  Alex zegt:

  Ik vind het een prettig idee dat het niet direct in een protest lees negatieve hoek hoeft te komen. Bewust leven met aandacht voor de ander lijkt mij een prima kerstgedachte.
  Oh ja. Onze dominee lardeerde de preek met drie fantastische, ontroerende, zelfgemaakte en zelf gezongen liederen.
  Over de liefde. Heel mooi.
  En ja.ik heb een donker blauw pak aan met een blauw overhemd met stropdas.

  Beantwoorden
 5. Nelleke
  Nelleke zegt:

  Dag Wies, kerst is voor mij ook altijd ambivalent. Hallelluja zingen in de kerk, daar heb ik soms wel, meestal niet zin in. Maar ergens een kopje koffie drinken zonder kerstlawaai is niet mogelijk. Daarom hebben we een paar jaar alweer steeds gekeken naar de lange versie van The Lord of the Rings. We beginnen ermee op 24 december in de avond. De volgende dag kijken we ernaar en dit jaar hebben we nog een toegift: De hobbit. Het is een marathonreeks. Bevalt ons goed. Hoewel, volgend jaar overwegen we de serie Berlin Alexanderplatz van Fassbinder te kijken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *