De Vrijdenkers opgestart

Als je willekeurige vrijzinnigen vraagt wat vrijzinnigheid voor hen betekent, vertellen zij over het verleden of mengen zich aarzelend in een hedendaagse discussie. Maar komen zij eigenlijk wel mensen tegen die anders denken dan zij? Hoe leven we als vrijzinnigen en hoe gaan we om met de actualiteit?

Het doel van het platform ‘De Vrijdenkers’ is de vernieuwing van het vrijzinnig gedachtegoed. Daar is vrijzinnigen Nederland natuurlijk doorlopend mee bezig. Met de vrijdenkers proberen we een nieuwe doelgroep aan te spreken. Er is gezocht naar een nieuwe generatie columnisten die iets met religie hebben en zich bij het vrijzinnig gedachtegoed thuis voelen.

In de eerste fase is het de bedoeling dat deze columnisten als ‘vrijdenkers’ reageren op de actualiteit en zo de discussie opstarten. Waarna ze met elkaar en met u graag in gesprek gaan. Elke maand verschijnen er verschillende columns over velerlei onderwerpen, problemen die nu in onze maatschappij leven. Dit gebeurt via de nieuwe website, maar ook via sociale media en andere kanalen. Wilt u reageren? Altijd welkom.

In de tweede fase gaan we met de columnisten in gesprek. We organiseren overal in Nederland gesprekken over actuele onderwerpen. Een gesprek waar pluriforme stemmen te horen zijn. Uiteindelijk is het belangrijk om verschillende stemmen in de Nederlandse samenleving met elkaar in gesprek te brengen en misschien wel op een speciale manier te verbinden.

In een derde fase organiseren we cursussen of gesprekken die langer duren en waar we nog meer van elkaar kunnen leren. Dat was eigenlijk het oorspronkelijke idee van de academie, maar om daar uiteindelijk te komen, is er een nieuwe doelgroep nodig met nieuwe geluiden, waar het ‘oude’, vrijzinnige gedachtegoed mee in contact kan komen.

Na een voorbereidingstijd van 6 maanden is als eerste de website van ‘De Vrijdenkers’ online (www.devrijdenkers.nl). De huidige columnisten zijn Lev Avitan, Oliver Yeboah, Brandon Pakker, Leendert Vooijce en Janneke Stegeman. Op de website is ook meer informatie over de columnisten te vinden.

Namens de redactie, Rudolf Polderman en Wies Houweling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *