Sober Leven

Sober leven

Tom Bailey van de Jump Campaign heeft een lijstje met 6 actiepunten geïntroduceerd die mensen die duurzaamheid aan het hart gaat, zouden kunnen volgen om te ‘ontspullen’. Een van die punten behelst het beperken van je kledingaankopen tot drie stuks per jaar. Dat zou veel materialen en grondstoffen schelen. Het is een ander omgaan met kleding dan bij de huidige wegwerpmode. Maar het zou ook niet te moeilijk zijn om toe te passen; dat is de bedoeling.

Drie kledingstukken

Drie kledingstukken is niet veel. Ik vroeg me af wat ik dan zou kopen. Een warme trui die ik diverse en jaren zou dragen? Een winterjas? Dan moet je wel goede kwaliteit kopen en geen haastig gemaakte kleding uit lagelonenlanden. Is een sjaal een kledingstuk? Zouden schoenen erbij gerekend zijn? Als onderdeel van mijn eigen duurzaamheidsproject ga ik vervolgens op zoek naar oude teksten ‘op de rand van de Bijbel’ die het initiatief ondersteunen.

De koningen in mooie kleding

U kent vast uit de Bijbel het verhaal van de zeer bewonderde Joahnnes de Doper die in de woestijn ascetisch leefde en ‘een mantel van kameelhaar droeg’. In het buitenbijbelse Evangelie van Thomas zegt Jezus in spreuk 78: “Waarom bent u naar de woestijn gekomen?  Om een riet te zien dat door de wind wordt bewogen? Om een mens te zien, in kostbare kleren gekleed? Zie: het zijn de koningen en groten die de kostbare kleren dragen, en zij zullen niet in staat zijn om de waarheid te kennen.“

Kiezen

In deze tekst refereert Jezus naar Johannes en eventueel hemzelf. Ook Jezus bewonderde immers Johannes de Doper. Wordt hier het leven van alle machthebbers en ‘groten’ als niet-spiritueel afgekeurd omdat ze ‘de waarheid niet zullen kennen’? De tekst vertelt eerder dat er sprake is van een keuze. De één kiest voor mooie kleding en alles wat daarbij hoort, de ander voor iets anders. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor duurzaamheid in onze tijd. Uiteindelijk gaat het erom hoe je kiest te leven. Je kunt niet zowel je kledingaankopen beperken en tegelijkertijd steeds in de nieuwste mode gekleed gaan!

Katrijne Bezemer

Voorganger in Voorburg en Zuid-Kennemerland

Meer blogs …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *