Een nieuwe religie

Kenmerken van een religie

Omdat ik vroeger in Zwitserland heb gewoond, interesseert mij nog steeds wat daar gebeurt op maatschappelijk gebied. Online lees ik de Neue Zürcher Zeitung. Een artikel van 25 januari van Zeno Geisseler vermeldt hoe in Zürich de protestantse kerken met de ‘nieuwe religie’ van duurzaamheid/de klimaatbeweging omgaan. Waarom wordt de klimaatbeweging hier een ‘nieuwe religie genoemd? Nu, ze heeft er alle kenmerken van, stelt Geisseler. Een doelstelling, gedragscodes, martelaren en leiders. Ook zijn er afvalligen en bekeerlingen. Ik realiseer me, dit lezende, dat veel emoties die vroeger rond de persoon van de lijdende Christus bestonden, zich nu hebben geconcentreerd rond het beeld van een lijdende planeet aarde.

Fossiele brandstoffen centraal

Het artikel laat dit onderwerp verder rusten maar beschrijft hoe de protestantse kerken van Zürich zo snel mogelijk het gebruik van fossiele brandstoffen voor hun gebouwen willen terugschroeven. Sneller dan de politiek van de bedrijven en instellingen verlangt. Ze willen dit bovendien laten opnemen in hun kerkorden. Zo dragen de kerken tegelijk zorg voor hemelse en ‘athmosphärische’ doelstellingen, is de geestige kop van een alinea in het artikel. Een geïnterviewde predikant, Willi Honegger, is zeer verbolgen en vindt de insteek van de kerken ergerlijk. Het plan zou alleen voor ‘die Bühne’ zijn, om te laten zien hoe klimaatvriendelijkheid de kerken wel zijn. Hij slaat het feit over hoe bijzonder het is, dat ‘van onderaf’, een volksbeweging, een wijziging van de kerkorden is geïnitieerd.

Nederlandse parallellen

De invloed van de klimaatbeweging op de kerken is ook in Nederland toegenomen. In diverse gemeenten werken hier kerken samen. Tussen kerkleden ontstaan zo ook nieuwe contacten. Eén kerkgebouw open op zondag in plaats van bijvoorbeeld drie, scheelt veel aan verwarmingscapaciteit. Dat helpt het besparen van fossiele brandstoffen. Maar het is wel nodig ook andere overwegingen erbij te betrekken. De kerken moeten niet te ver weg zijn om naar toe te gaan. Ook moet het in het open gebouw niet te koud zijn. Juist ouderen hebben een wat hogere temperatuurinstelling nodig. Ook wijzigingen op kleine schaal voegen toe. Niet elk kerkgebouw kan zonnepanelen op het dak leggen. Waar dat kan een bijdrage leveren aan de duurzaamheid, is een mooi doel!

Katrijne Bezemer
voorganger in Zuid-Kennemerland en in Voorburg/Sassenheim

Meer blogs …

Foto: Benjamin Darlington / Shutterstock.com

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *