Mycorrhiza

Sinds ik ‘buiten’ woon interesseer ik me nog meer dan vroeger voor de natuur om mij heen. En als je je daar verder in verdiept kom je soms ook mooie woorden tegen, zoals bijvoorbeeld ‘mycorrhiza’. Even een klein lesje (bron: Artis Micropia):

Het woord mycorrhiza komt van het Griekse ‘mukès’ (zwam) en ‘rhiza’ (wortel). Een mycorrhiza is een symbiose tussen schimmels en plantenwortels. 92% van de plantenfamilies werkt samen met een schimmel. Bij een mycorrhiza hebben zowel de plant als de schimmel een voordeel. De plant levert suikers (producten van de fotosynthese) aan de schimmels, die op hun beurt voedingsstoffen en water uit de grond halen en aan de planten geven. Daarnaast kunnen mycorrhizaschimmels planten beschermen tegen ziekteverwekkers. Het mycelium, het netwerk van schimmeldraden, kan een enorm oppervlak bestrijken en daarmee het bereik van de plant sterk vergroten.

 Zo’n woord zingt dan een tijdje door mij heen en ondertussen raak ik meer en meer onder de indruk van de samenhang der dingen in de natuur. En als ik daar een beetje een beeld van heb, dan gaat mijn denken een stapje verder … Als het in de natuur allemaal zo mooi samenwerkt, hoe moet ik dan aankijken tegen wat wij mensen ervan gemaakt hebben?

Eén plant in één potje, dat is iets wat alleen wij mensen kunnen verzinnen. Dat is eenzaamheid ten top ……… Duizenden sparren netjes op een rij in een productiebos, vooral geen onderbegroeiing, want anders kunnen we er zo lastig bij … en verderop net zo’n perceel met larixen. Dat lijkt verdacht veel op segregatie of polarisatie …

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar vrolijk word ik er niet van.

Gelukkig zijn er (nog steeds of weer) ook mensen die oog hebben voor (bio)diversiteit, voor harmonieus samenleven, dwars door rangen en standen, kleur, gender, herkomst etc. Die inzien dat dat de manier is om in harmonie samen te leven op dit kleine speldenknopje in het onmetelijk universum. Het begint met een open ‘mind’ en open armen. Met elkaar ontmoeten en nieuwsgierig zijn naar elkaar en ontdekken hoe je elkaar kunt helpen en verrijken.

Ik pleit graag voor meer mycorrhiza in onze samenleving … Als vrijzinnigen past dat ons en moeten we daar een steentje aan bij kunnen dragen toch?!

Harry Rijken
oud-penningmeester van de landelijke vereniging en lid van de afdeling Lunteren. Hij schrijft columns voor Lunteren.
De blog is met toestemming overgenomen van de website van Vrijzinnig Lunteren

Meer blogs …

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *