Een soort oma

De afgelopen maanden werd ik drie keer oud-tante! Een soort oma als je geen eigen kinderen hebt. Een nichtje en haar partner en een neef met partner die in het buitenland wonen verwachtten hun eerste kind. Zo ook een echtpaar dat ik heel goed ken in Nederland. Een mooie mogelijkheid om geboortegebruiken te vergelijken. Van het nichtje uit Barcelona kregen we al snel te horen dat zij in verwachting was. Verder geen informatie nog. Van de neef en partner uit Boulder (Colorado) kreeg ik ook snel bericht. Zij stuurden echter ook direct medische gegevens mee.

Spanje

Na zo 16 weken kwam uit Barcelona bericht dat het verwachte kind een meisje was. In Spanje is er ruime kinderopvangmogelijkheid en is alles tot in de puntjes geregeld. Uit Boulder kwam rond de 16 weken zwangerschap ook bericht dat het een meisje zou worden (grappig het woord ‘worden’ in deze context). Maar de naam van het kindje werd ook al genoemd. Dat laatste gaf wat verwondering hier. Mag dat al? Over het kind in Nederland werd verder nog geen informatie gegeven maar het paar ging nog snel op vakantie.

De baby in Barcelona werd in november geboren. De ouders lieten daarop haar naam aan iedereen weten. Zij werden drie dagen in een speciale vleugel van het ziekenhuis opgevangen. Beide ouders konden daar leren hoe met de baby om te gaan. Het kindje in de VS waarvan de naam al eerder bekend was, werd met de Rocky Mountains op de achtergrond op de foto gezet. Beide ouders verbleven ook daar in een luxueuze vleugel van het ziekenhuis om bij te komen.

Het Nederlandse kind werd in Amsterdam in het ziekenhuis geboren. Helaas was de thuisbevalling ‘niet gelukt’. Rond 2 uur ‘s ochtends werd het kindje geboren, gelukkig ook gezond. Het bleek ook een meisje. Dat werd tegelijk met de naam aan iedereen bericht. De ouders kregen de opdracht het ziekenhuis zo snel mogelijk te verlaten! Om vier uur ‘s ochtends liep het nieuwe gezin door Amsterdam op weg naar huis. Gelukkig zou hier wel spoedig kraamzorg komen. Alle drie kinderen veroorzaakten grote blijdschap.

Katrijne Bezemer
voorganger  De Hoeksteen in Voorburg en in Bloemendaal (Zuid-Kennemerland)

Meer blogs …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *