Op zondag 5 maart a.s. organiseert de Programmacommissie Vrijzinnigen Hoeksche Waard haar maandelijkse Bijzondere Bijeenkomst. Deze keer is er een hernieuwde kennismaking met godsdienstfilosoof en godsdienstwetenschapper Ton de Kok.
In een beeldrijke lezing passeren, onder andere, de schilders Vincent van Gogh, Edvard Munch en Piet Mondriaan de revue. Ook de tekenaar Leo Vroman en de beeldhouwer Gustav Vigeland komen aan bod. De Kok zal laten zien hoe zij in hun werk tot uitdrukking hebben willen brengen hoe intens zij in hun leven met die worsteling zijn bezig geweest. In een eerdere lezing legde De Kok de nadruk op wetenschappers en filosofen.
Ton de Kok (Bussum, 1942) was marinier bij de Koninklijke Marine en, onder meer, werkzaam bij de Marine-Inlichtingendienst. Van 1983 tot 1994 was hij lid van de Tweede Kamer, waar hij zich ontpopte als Oost-Europadeskundige en defensiewoordvoerder. Na zijn politieke loopbaan studeerde hij geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, waarin hij ook afstudeerde. Aan de Vrije Universiteit studeerde hij filosofie. Hij was oud-docent filosofie en levensbeschouwing aan meerdere lycea. In 2006 was De Kok medeoprichter en medebestuurslid van de Amsterdamse Spinoza Kring.
Ton de Kok schreef een aantal boeken, zoals ‘God voor niet-gelovigen’ en het tweeluik ‘Wat is God’ over de worsteling van filosofen en schrijvers en die van wetenschappers en kunstenaars met het (menselijk) bestaan in relatie tot het mysterie van het begrip God.
De bijeenkomst begint om 10:30 uur. Na afloop is er, onder het genot van koffie of thee, gelegenheid tot napraten. Weet u welkom!
De toegang is gratis. Om dit soort bijeenkomsten te kunnen blijven organiseren wordt een vrijwillige bijdrage via ‘de schaal’ of de QR-code bij de uitgang of via de link in deze Nieuwsbrief zeer op prijs gesteld.