Gevaar

Virus 

Voor veel mensen is dit een zorgelijke tijd. Een virus uit China bedreigt ons bestaan. De economie zakt in, en hoe zal Trump reageren? Op zich is er iets mysterieus aan deze virale uitbraak. Een virus, helemaal uit China… Hoe is dat mogelijk? Velen vragen zich af of ze nog wel op vakantie kunnen gaan. Dat gaat met een ernst waardoor het lijkt of vakantie een recht is. Dat doet me denken aan de tijd dat er nog militaire dienstplicht bestond: wat heeft de soldaat op zijn brood? Antwoord: recht. 

Immuun

Weinigen staan er bij stil dat het menselijke immuunsysteem 24 uur per dag, zeven dagen van de week bezig is om ziekteverwekkers te neutraliseren. Tegenwoordig wordt dat immuunsysteem geholpen met vaccinaties. Helaas hebben invloeden via internet bij sommigen de indruk gewekt dat je daar niet aan moet beginnen. Zij zien er een soort complot achter. Vroeger noemden we dat geruchten. Tegenwoordig is het een ‘zeker weten’ via de gigantische geruchtenmachine die internet heet.       

Kwetsbaar

Maar, hoor ik zeggen, er overlijden toch mensen aan? Klopt. Ook aan gewone griep overlijden mensen. Het menselijke immuunsysteem kan heel veel maar niet alles. Bij ouderen en kinderen is de ‘slagkracht’ ervan minder en als er dan nog aandoeningen bijkomen die de kwetsbaarheid vergroten, kan het verkeerd aflopen. 

Rol van de media

Opeens blijkt er voor velen een levensbedreigende ziekte op te doemen. Meteen wordt naar de overheid gewezen. Die is er toch voor om ons te beschermen? Doet die wel genoeg? De media zijn gretig in het oppikken van gegevens. De kranten staan er bol van en onze nationale roeptoeter, de televisie, wijdt er extra uitzendingen aan. Velen zitten angstig rillend achter het scherm. Voorlopig is het zo dat er per jaar miljoenen overlijden aan malaria. Zover is het virus nog lang niet. Toch zijn er reizigers die sjoemelen met de antimalaria medicijnen. En dus zullen er ook mensen zijn die zeggen: je denkt toch niet dat ik in quarantaine ga?            

Tijd tot nadenken

De dreigende epidemie zet aan tot nadenken. De mensheid zal een stapje terug moeten doen. Niet naar Italië op wintersport, geen cruise maken in Azië. Maar pas op de plaats. Wandelen langs het strand, uitwaaien. Genieten van Hollandse luchten. Oog krijgen voor onze omgeving. Opeens denk ik terug aan de autoloze zondagen in 1973. Wat een rust heerste er toen. Hoe heerlijk heb ik toen met vrouw en kinders gewandeld.

Het is tijd om na te denken. Een virale uitbraak die tot zingeving leidt. Zei onze landsfilosoof, de heer J. Cruyff, niet: elk nadeel heb se foordeel?

 

Wouter B. Blokhuis

Meer blogs ….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *