Groene bijbel

Een groene bijbel? Vrijzinnigen knippen en plakken al sinds 1820!

De nieuw verschenen groene bijbel is een bijbel op gerecycled papier waar teksten over natuur en duurzaamheid groen zijn gemarkeerd. Zo leg je accenten vast.

Thomas Jefferson (1743- 1826) deed dat al in 1820. Hij zette zijn eigen favoriete teksten over Jezus bij elkaar. Meer schrijvers,  theologen en exegeten gebruikten de evangelies uit de bijbel om een eigen verhaal te maken, naar die ene mens en naar die ene boodschap.

Unitariër

Jefferson was een groot inspirator voor de Unitariërs in de Verenigde Staten. Hij is auteur van de grondrechten van de VS: ‘Alle mensen zijn gelijk geschapen’. Een andere belangrijke uitspraak van hem is:  ‘We should all then live without an order of priests, follow the oracle of conscience, and say nothing about what no man can understand nor therefore believe.’

In deze tijden met politici als Donald Trump zou je bijna vergeten dat er ook zeer erudiete en hooggeleerde republikeinen zijn geweest.

Vrijzinnigen

Vrijzinnigen lijken ook vaak hun eigen bijbel samen te stellen. Eigenlijk denk ik dat iedereen dat stiekem doet. Ieder heeft wel zijn of haar favoriete delen en stukken die je liever overslaat. Er gaat heel veel tijd in zitten om een mooi en consistent verhaal uit al die kleine stukjes te maken. Dat deed Jefferson.

Er is zelfs enkele jaren terug een nieuw plakbijbel onder Jeffersons naam verschenen: de  ‘Jefferson Bible for the 21 century’ waarin ook alle inspirerende teksten uit de joodse, hindoeïstische, islamitische, boeddhistische en christelijke tradities zijn verzameld. Misschien kun je dat geen bijbel meer noemen, interessant is het wel.

Ik ben benieuwd welke ander knip-en plakbijbel het licht gaat zien. Misschien tijd om mijn eigen bijbel samen te stellen en in een tv-programma te presenteren!

Wies Houweling

Groene Bijbel
Meer blogs lezen?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *