Luisteren

De minister hield een gloedvol betoog. Het werd zelfs uitgezonden op de vaderlandse televisie.
‘Nederland,’ zo sprak hij, ‘heeft een geweldige gezondheidszorg. Onze ziekenhuizen horen bij de wereldtop. Naar onze verpleeghuiszorg wordt door het buitenland met jaloerse blikken gekeken.’

Zorg

De huisarts die wanhopig trachtte om thuiszorg te organiseren voor een patiënt die kort voor het weekend uit het ziekenhuis ontslagen was, had minder positieve gedachten. De ene na de andere thuiszorg organisatie deelde óf domweg mee niemand beschikbaar te hebben óf pas over vier weken een intake te kunnen doen. De huisarts heeft hierop samen met een buurvrouw zijn alleenwonende patiënt verzorgd tot hij vijf dagen later overleed.

Luisteren

Veel Nederlanders zijn ervan overtuigd dat vuurwerk afsteken in november en december met als hoogtepunt de laatste week van december teveel slachtoffers maakt om nog leuk te zijn. Afschaffen die gewoonte waar veel mensen niet mee om kunnen gaan is dus de boodschap. Politici denken daar vaak anders over: het is toch traditie en er moet beter gehandhaafd worden. Je maintiendrai. Alleen, er zijn niet nog meer agenten en brandweerlieden beschikbaar.
In het verpleeghuis kondigt het management een maatregel aan. De bewoners willen het niet, hun familieleden willen het niet, de verzorgenden willen het niet en toch gebeurt het.

Doof?

Zomaar een greep uit recente gebeurtenissen waar eigenlijk sprake is van een zekere doofheid. Het onvermogen of misschien ook onwil om te luisteren lijkt toe te nemen in onze samenleving. Managers bedenken aanvullende normen, wat gepaard gaat met weer nieuwe lijsten die afgevinkt moeten worden. Steeds vaker voelt de burger zich in de kou gezet. Niemand luistert dan meer naar hem. Jarenlang werd voor overleg het poldermodel aanbeden. Er zijn nu tekenen dat het ‘polderen’ niet altijd meer werkt.

Vertrouwen

Recentelijk sprak ik een dame die in een zorginstelling werkt. Tot mijn verwondering vertelde ze dat er geen managers waren.
‘Bij ons vertrouwen we elkaar.’ Dat vertrouwen wordt ondersteund door het naar elkaar luisteren. Even was ik sprakeloos. Het kan dus nog wel. Dagelijks worden we met mailtjes en appjes bestookt, sociale media zijn een uitlaatklep geworden voor woorden die je in een gesprek niet wil tegenkomen. Voor naar elkaar luisteren is weinig tijd en aandacht meer.

Neem de tijd

Wellicht vindt u dit wat negatief bij het begin van het nieuwe jaar. Maar ik hoop dat u mijn goede voornemen over wilt nemen: vergeet niet tijd te nemen om naar elkaar te luisteren. Dat is zinvoller dan welk dieet dan ook.

Wouter B. Blokhuis

Meer blogs ……

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *