herdenkingsstenen

Onthulling herdenkingsstenen

Afgelopen week werden er voor ons kantoor, aan de Spoorstraat 1 te Amersfoort, drie herdenkingsstenen geplaatst voor Martha Femmetje Bernard-Willing, Sophie Mathilde Willing en Helena Jacobs-Monasch.

Zij hebben tijdens de Tweede oorlog gewoond op dit adres en zijn door de nazi’s vermoord. Met een korte ceremonie zijn de stenen onthuld. Het zijn zwart granieten stenen van 12 x 12 centimeter met daarin de naam, leeftijd, en plaats van overlijden geplaatst.

Ceremonie

De ceremonie bij een woning bestaat uit het voorlezen van de naam of namen van de personen die daar hebben gewoond. De stenen worden onthuld door wit zand van de steen weg te vegen en er wordt een witte anjer bij iedere steen gelegd. Bij joodse slachtoffers worden ook per steen een kiezelsteentjes gelegd. Daarna spreekt een Rabbijn bij ieder joods slachtoffer in het Hebreeuws een Kaddiesj uit. Dat is een gebed van de rouwenden. Tot slot nemen de aanwezigen een minuut stilte in acht.

herdenkingsstenen

Slachtoffers

De stichting Herdenkingsstenen Amersfoort wil de slachtoffers van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog per persoon herdenken bij de laatste woning vanwaar ze werden gedeporteerd of vermoord. In Amersfoort gaat het om ruim 350 Joodse slachtoffers (de helft van de Amersfoortse Joden in die tijd), meer dan zeventig verzetsstrijders en drie Jehova’s Getuigen.

Meer informatie

Theologie van de kwetsbaarheid

 

 

 

 

2 antwoorden
 1. Margot van Daelen
  Margot van Daelen zegt:

  Mijn moeder Willy Willing heeft de oorlog overleeft.
  Ze is nu bijna 92 jaar en is het nichtje van beide tantes, Fie en Mam, zoals ze ze nog steeds noemt.
  Haar vader, Willem Willing was voor de oorlog journalist bij de Amersfoortse Courant.
  Hij liet een dagboek na: Adrukken van indrukken. Op de website http://www.willemwilling.com staan meer details. Helaas waren wij niet op de hoogte van de herdenkingsstenen voor de tantes.
  Wel zijn we uitgenodigd voor de herdenkingsstenen op mijn moeders laatste woonadres BW Laan 22.
  Als haar toestand het toelaat zij we daar aanwezig op 23 Augustus.
  Vriendelijke groet,
  Margot van Daelen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *