Workshop vrijzinnigheid

Strontziek van normen en waarden

Strontziek is misschien geen goed woord voor een nette, vrijzinnige dominee. Maar dat ben ik dan ook nooit geweest. Als je hoort wat onze minister president zegt, kan ik me dat best veroorloven. Want ik ben het helemaal zat als mensen op een spruitjesachtige manier naar religie verwijzen als bron voor normen en waarden, zeker mensen van de VVD (Rutte, Schippers en Dekker).  We hadden premier Balkenende van het CDA, een christelijke partij, die al in 2013 deze discussie wilde aanzwengelen. Toen spraken we zelfs spottend van wormen in Naarden. Dat doe ik niet meer.

Geloof en religie

Natuurlijk is religie verbonden met normen en waarden, daar word ik ook niet boos om. Wel om de vreemde kijk op geloof en religie.  Helaas is het meestal zo dat mensen ‘die er niets aan doen’ precies weten hoe jouw God eruit zien en wat jij denkt en moet doen. Haal je normen en waarden uit je eigen overtuiging en niet uit die van iemand anders. Net zoals iemand ooit tegen een katholieke priester zei, toen het over seks ging, dat als je het spel niet speelt, jij je niet met de spelregels moet bemoeien. Als er geen eigen waarden en normen zijn, is dat trouwens wel heel kaal. Hoe doen die atheïsten dat? Die leven er toch ook niet zomaar op los?

Normen en waarden

Politici in Nederland gaat het niet om normen en waarden in deze discussie, het gaat om de kiezer. De waarden weten we allang, daar zijn we het ook met 99% van de mensen over eens. Iedereen wil vrede, iedereen wil goed onderwijs en niemand wil leven in armoede. Ook niet doden en niet liegen zijn vrij universeel. Er is misschien 1 procent of minder mensen in Nederland die anderen grof beledigen of met geweren zwaaien. Sinds wanneer houden we die tegen als we het over normen en waarden hebben?

Geloven gaat over doen

En voor mensen die niet weten wat geloven is: geloven gaat over doen. Het gaat niet over wat er staat, maar over wat je doet. Dus het gesprek dat de politici willen voeren, moet eigenlijk over deugden gaan. Klinkt ook niet sexy, dat geef ik toe. De wet bepaalt in Nederland heel goed wat je wel of niet mag doen, maar voor een zorgzame samenleving en een goede burger zijn er positieve bijdragen nodig. Er is geloof nodig, mensen die in vrijheid geloven, mensen die in een menswaardige samenleving geloven, mensen die geloven in: voor elkaar zorgen.

Oproep

Beste politici, zou ik zeggen, we willen graag in jullie geloven en in jullie plannen voor Nederland, maar kom bij ons ‘gelovigen’ niet aan met normen en waarden. Wij hebben iets beters nodig: deugden, dromen en idealen.

Wies Houweling

Meer blogs lezen?

 

2 antwoorden
 1. Piet Visscher
  Piet Visscher zegt:

  Geloven en doen…
  Geloven en hopen zonder verwachting is ijdel.
  Verwachting zonder inzet blijft vruchteloos.
  Inzet in eigen omgeving maar ook voor de verre naaste.
  Naast hem of haar gaan staan zonder vooroordeel of eigen ‘normen en waarden’…
  Onze westerse beschaving kritisch bekijken door de ogen van de ‘ander’.
  Onze beschaving blijkt dan een beschamend dun laagje,
  Een ander wereldbeeld kan een transitie inluiden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *