Vredesweek

Vredesweek 2016 ‘Vrede verbindt’

In een tijd waarin angst voor terreur en oorlog de boventoon voert en duizenden vluchtelingen op zoek zijn naar een veilig heenkomen, organiseert vredesorganisatie PAX voor de 50ste keer deze week de Vredesweek.

Vrede verbindt

Juist nu groeit het besef dat vrede niet vanzelfsprekend is. Het is een voorrecht waar we ons met elkaar voor moeten blijven inzetten. We mogen ons niet laten ontmoedigen door de overmacht van geweld en angst. Zelfs in Syrië zijn er nu moedige mensen die zich blijven inzetten voor vrede. Bijvoorbeeld door kinderen samen te brengen van alle religieuze achtergronden, jongens én meisjes, en hen lessen in vrede te geven. Deze lessen in vrede bieden een alternatief voor de lessen in haat en geweld waar ze mee opgroeien. Zo leert een nieuwe generatie daar dat verbinding vrede brengt.

Bruggen slaan

Wij beseffen steeds meer dat dit ook in onze eigen samenleving van belang is. Ook hier wordt het steeds moeilijker om open te staan voor elkaars verschillen en standpunten. Maar ook bij ons zijn er steeds mensen die de moed hebben om bruggen te slaan en zo de vrede een stapje dichterbij te brengen.  Vrede heeft ook met moed te maken, de durf om elkaar echt te willen verstaan, ook al is dat moeilijk. Pas dan kan vrede echt verbinden. In de Vredesweek laten we zien dat we daartoe bereid zijn.

VredesweekPAX

Al vijftig jaar neemt PAX het voortouw in het organiseren van de Vredesweek. PAX zet zich in om mensen te beschermen tegen oorlogsgeweld, voor het beteugelen van geweld en opbouwen van vrede. Deze inzet voor vrede overbrugt verschillen en verbindt mensen. De Vredesweek is een goed moment om te laten zien dat vrede iets is wat ons allemaal verbindt. Daar kan iedereen aan meedoen, van burger tot activist en van politicus tot artiest. Vrede komt niet vanzelf, daar moeten we allemaal iets voor doen.

Vredesweek

Wij leggen ons niet neer bij het idee dat oorlog onvermijdelijk is. Verandering begint altijd bij mensen zoals jij en ik. Mensen zoals jij en ik die hun eigen toekomst willen bepalen en laten zien hoe het anders kan. Tijdens de Vredesweek zoeken we verbinding met elkaar: we geven vrede één gezicht, één stem en één verhaal.

Bron: PAX voor vrede

Meer informatie

www.paxvoorvrede.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *