Lezing Laurens ten Kate

De vraag naar de mens, de mens als vraag

Vier lezingen over de geboorte en de actualiteit van het humanisme

In deze serie van vier lezingen bestudeert Laurens ten Kate met u de geschiedenis van een spannende en onverwachte verbinding: die tussen humanisme en religie. Het is een oude geschiedenis, die teruggaat tot de klassieke Oudheid, en die dus zo’n 25 eeuwen beslaat. Hedendaagse wetenschappers noemen dat de ‘axiale tijd’.

Vier bekende denkers – filosofen en theologen – passeren de revue. We zullen ontdekken hoe hun werk bewust of onbewust laveert tussen een spirituele en een aardse, een religieuze en een seculiere visie op het leven en op de wereld.

Gaandeweg komen we tot een onverwachte ontdekking: het geloof in de mens en het afscheid van de goden zijn in het humanisme van Aristoteles, maar ook in het geloof van Mozes opgekomen. We vinden dat in de moderne tijd bij de verkondiger van de dood van God, Nietzsche, maar evengoed bij de theoloog en predikant Schleiermacher. Welke gevolgen heeft deze ontdekking voor onze tijd? Hoe gaan we om met nieuwe religies in onze geseculariseerde rechtsstaat? Hoe begroeten we de vluchteling, hoe staan we in een globaliserende wereld?

Humanistisch Verbond
Witte Kerk Naarden

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *