Time out

Stil

Het is stil in huis. Voortdurend heb ik het gevoel dat ik iets mis. En dat is ook zo. Ik mis het geluid van mijn oude Friese staartklok. Zijn rustige, maar duidelijke tik, en zijn welluidende beltonen waarmee hij zich elk kwartier hoorbaar maakte. Tientallen jaren geleden heeft hij een periode van zwijgen gekend. De dorpsklokkenmaker was niet in staat hem te repareren. Maar toen hij door erfenis bij mij in huis kwam kende ik een restaurateur. Deze heeft de klok grondig onderhanden genomen en hem in zijn oude luister hersteld. In het huis van mijn grootvader herkende ik de klok aan zijn galmende slag. De restaurateur onthulde dat de galm er later in was gebracht. Het hamertje van de urenbel was omgebogen zodat niet de originele bel werd aangeslagen maar de veer die de galm voortbracht. De restaurateur heeft een en ander weer in de originele staat teruggebracht.

Van slag

Maar nu is er toch iets mis. Ongeveer een week geleden raakte de klok spontaan van slag. Hij deed maar wat. Om drie uur sloeg hij elf keer, om twaalf uur vier keer. Een paar dagen later kon hij niet meer ophouden met slaan. Na 256 slagen kwam het gewicht op de grond en stopte het slaan. Het hele mechanisme kwam tot stilstand. Het werd stil in huis.
De klok zal rond de tweehonderd jaar oud zijn. Naar zijn tikken en slag hebben generaties geluisterd. Talloze malen hebben mensen naar de wijzerplaat gekeken om te zien hoe laat het was. Leven en dood hebben daardoor een plaats in de tijd gekregen.
‘Hoe laat is de baby geboren?’
‘Hoe laat is opa gestorven?’ de klok gaf het antwoord.

Tijd

Tijd is een merkwaardig fenomeen. Aan de ene kant beleven we tijd in grote wisselingen. Als we moeten wachten gaat de tijd langzaam. Als we genieten gaat de tijd snel. Aan de andere kant hebben klokken daar geen boodschap aan. Sterker nog, wij hechten eraan dat ze gelijk lopen. Gelijk waarmee? Met de tijd.

Klok symbool van zingeving

Soms zeggen we dat onze tijd gekomen is. Daar bedoelen we meestal niet veel goeds mee. Vaak betekent het dat we afscheid moeten nemen. Maar afscheid betekent ook terugkijken. Dan geef je jezelf een beoordeling van de doorgebrachte tijd, of het zinvol was: ‘het is mooi geweest.’
Mijn klok kan dat niet zeggen. Hij bestaat uit radertjes, gewichten, een lange ketting, een wijzerplaat. Voor mij is hij echter een symbool van zingeving, leven bij de tijd.
De restaurateur heb ik vast gebeld.

Wouter B. Blokhuis

Meer blogs ..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *