Vlek

Er zit een vlek op je broek. Een weinig vleiende opmerking, gemaakt op een bijna verwijtende toon. Schuldbewust kijk ik naar de aangegeven plek des onheils. En jawel, ontkennen helpt niet, er prijkt een vlek op mijn broek. Dat het mannen eigen is om het met eten niet zo serieus te nemen, werkt ook al niet in mijn voordeel. Andere smoezen, zoals ja maar ik had ook geen servet, werkt ook niet. Tenslotte voer ik mijn leeftijd nog op, maar dat werkt slechts averechts. Moet ik dan een schort ombinden? Tja, dat wil ik ook niet. Als iets stigmatiserend is, dan is het wel een extra kledingstuk. Ach, de broek gaat in de was en de producten van Unilever maken de vlek weer weg.

Vlekje op de ziel

Iets anders is een vlekje op je ziel. Dat is gemakkelijk te verdoezelen, maar wegwerken is een ander verhaal. Nu helpen de producten van Unilever niet, en gebruiksaanwijzing is er niet. Het is niet zichtbaar, dus je hoeft het niet te tonen. Er is niemand die de vlek constateert. In eerste instantie. Maar als iemand je beter leert kennen, kan het maar zo zijn dat hij zegt ‘een aardige vent, maar er klopt iets niet’. Misschien wil hij erover praten, misschien ook niet. Juist omdat het wel een aardige vent is, zal ik wel eens een balletje opgooien.

 Zo’n relatie is als het ware de producten van Unilever voor de ziel. Praten is namelijk heilzaam. Erover praten vergt moed. Juist als je iemand iets beter leert kennen gebeurt het maar al te vaak dat je zegt: aardige vent, maar er is iets.

Praten vergt nog iets: luisteren. Niet iedereen kan dat. Gezellige praters zijn vaak slechte luisteraars. Vooral in deze tijd geldt wie het hoogste woord heeft, die wordt geloofd. Toch heeft het zin eens even je mond te houden en naar de ander te luisteren. Het is merkwaardig, maar je stijgt in aanzien als je ook kunt luisteren.

Even een vlekje wegwerken, zo luide een drankreclame in vroeger tijden. Zo simpel is het echter niet. Zit het vlekje op je broek, dan is het een kwestie van samenwerken met Unilever. Zit het vlekje op je ziel, dan is in het gunstigste geval een ontmoeting met iemand die begrijpt wat zingeving is de oplossing. Wat dat betreft schuilt er in ieder van ons een ‘oplosser’ als we maar willen luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.

Wouter B. Blokhuis

Meer blogs …

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *