Voor wie bent U?

Geen tijd!

Ik sta net met mijn portemonnee in de hand bij de parkeerautomaat aan de Boerhaavelaan in Leiden als ik word aangesproken. “Mogen we u iets vragen,“ vraagt een jongen uit een groepje van vier. Ze zijn zo 16 jaar en hebben een migratie-achtergrond. “Nee niet nu, ik heb geen tijd”, zeg ik. Maar als de autozaken zijn geregeld besluit ik toch naar hen toe te lopen. Zo lang hoeft dit toch niet te duren.

In gesprek

“Wat wilde je vragen?” De jongen kijkt blij. “Voor wie bent U in Gaza?”, vraagt hij. “Ik denk niet zo in twee partijen. Ik vind het vreselijk als wie dan ook maar, andere mensen zo doodmaakt,” zeg ik. “Ik denk ook niet in twee groepen”, zegt de jongen. “Zijn jullie ook erg geschrokken van wat jullie zien en horen?“ Dat beamen ze. “Wat zou u doen als ze bij wijze van spreken zomaar uw huis binnen zouden komen en een kamer daarvan innemen?”, vraagt een van de andere jongens. “Je bedoelt, dat de Joden dat gedaan hebben met de Palestijnen,” zeg ik. Drie jongens kijken hun klasgenoot bewonderend aan. “De Joden zijn hier in de oorlog op een afgrijselijke manier behandeld en vermoord”, zeg ik. Gelukkig ontkennen ze dat niet. “Israël bombardeert onschuldige burgers”, zegt een ander. “Dat is toch erg.” “Ja, heel vreselijk. “Hamas had in de kibboetsen niets te zoeken”, zeg ik, “Ze hebben daar zomaar mensen vermoord.” Was er nu even een stilte zonder begrip? We staan daar met zijn vijven, allen wat somber. Dat verbindt ons. “Dank u wel”, zegt de jongen die me in eerste instantie aansprak. “Het beste jongens, dag!”

Opnieuw kijken

Aan het begin van de straat staat een standbeeld van Herman Boerhaave (1668-1738). Het ‘kijkt’ richting Leidsch Universitair Medisch Centrum. Boerhaave ging als hoogleraar en arts als eerste met studenten in opleiding langs de zieken. Hij voerde als het ware de co-schappen in. Studenten mogen niet afgaan op oude ideeën, boekenkennis of ‘hear-say’, vond hij. Ze moeten zelf oordelen en zelfstandig feiten onderzoeken. Het gaat om waarheid. Boerhaave werd ‘de leermeester van Europa’ genoemd.

Katrijne Bezemer
voorganger van Voorburg/Sassenheim en Bloemendaal

Meer blogs ….

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *