Vraagstukken rond de vakantie

Duurzaam reizen

Op vakantie gaan is ook niet meer hoe het was. Terwijl we vroeger zonder verdere diepe gedachten ons met vliegtuig, boot of andere op pad begaven, moet nu over het vervoer danig nagedacht worden. Ik ken inderdaad mensen die het idee dat we zomaar met de auto gaan vreselijk vinden. Ze trekken dan een pijnlijk gezicht. Verspilde benzine, broeikasgassen, verhitting van de planeet. Reizen moet met de trein of ander openbaar vervoer en over de grond. Hoe zuinig we ook op onze auto’s zijn, die nog uit de vorige eeuw stammen, dat speelt daarin geen rol!

Morele vragen

En dan hebben we het nog niet over de bestemming zelf gehad. Zelf hadden we als eens bepaald dat we niet meer naar landen gaan waar echt grote armoede heerst. Waar we steeds mensen met honger zien die we niet afdoende kunnen helpen. Ook gebieden waar je steeds mishandelde dieren tegenkomt schuwen we vanuit onszelf al. Maar tegenwoordig moet je ook met de regeringen van landen rekening houden. Er moet in een land ruimte zijn voor mensen van alle kleur, geaardheid en achtergrond. Anders moet je het land niet bezoeken, vinden velen. En dan nog iets: Wat eet je buiten de landsgrenzen? Is het eten wel klimaatneutraal, duurzaam, biologisch, diervriendelijk en voor een eerlijke prijs vervaardigd? Heeft het voedsel niet onnodig ver ‘gereisd’. Ook dat zijn vragen die een antwoord verdienen.

Een rustige vakantie

Je wilt dat natuurlijk niet als eerste noemen maar bij dit alles speelt dan ook nog iets heel anders mee. Je wilt niet ergens heen waar je door een overstroming, een hittegolf, grote brand of andere ramp wordt overvallen. Stel je voor dat je met sirenes vanuit je vakantiegebied geëvacueerd moet worden. Dit alles bedacht hebbende: wij gaan in elk geval ook weer naar Frankrijk. Daar gebeurt van alles maar je bent ook zo weer thuis. Daar zijn in de musea altijd wel weer bijzondere tentoonstellingen te bezoeken. In de zomer worden daar ook geregeld op onverwachte plekken in parken en kapellen concerten gegeven. Je loopt er langs en kunt blijven kijken of luisteren. En je kunt dat allemaal ook gewoon niet doen.

Katrijne Bezemer
voorganger van de afdelingen Voorburg/Sassenheim en Zuid-Kennemerland

Meer blogs ….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *