Waar maken we ons druk over?

Verschillende mensen maken zich druk over hun eigen dingen. Is er nog iets gemeenschappelijks waar we ons samen druk over kunnen maken? Of zijn we daarvoor te verschillend?

‘Het is een ramp’, mijn buurvrouw van 93 belt mij soms en dan begint ze met deze woorden. In het begin schrok ik, tegenwoordig blijf ik rustig zitten. Vaak gaan haar woorden over iets dat zoek is, een huissleutel, een telefoonnummer, een bankkaart of iets anders, meestal vinden we het terug. Waar maak jij je echt druk over vroeg ik haar bij de voorbereiding van dit blog. Dat ik andere mensen niet te veel tot last ben. De oprechte zorg van veel ouderen in deze tijd. Niet tot last willen zijn, niet afhankelijk willen zijn, is nog steeds een groot goed.
Toch zijn we afhankelijk geboren en zullen we afhankelijk doodgaan. Zelfs daartussen is onafhankelijk zijn een illusie.

Jonge mensen maken zich druk over het klimaat, terecht. Het is hun toekomst. Nog nooit zijn er in mijn tijd zoveel jonge mensen actief bezig met het duurzaamheid en het milieu. Hoewel ik me ook tijden herinner waarin ik afval op 7 verschillende manieren scheidde en discussieerde over flessenmelk of melk in pakken. Blijkbaar komt deze bezorgdheid ook in golven.

Ik voel met hen mee en maak me ook nog steeds druk, maar daar zit niet de angel van mijn zorg. Ook niet in het onafhankelijk willen zijn. Waar maak ik me nu druk over? Wat zal ik als een ramp beschrijven? Als mijn huis onderstroomt, ik aangevallen word op straat, als ik ziek word is dat een ramp. Maar van de dreiging kan ik niet echt wakker liggen.

‘I am mad as hell and I am not going to take this anymore!!’ roept de reporter Howard Beale in ‘Network’ een film uit 1975. De film is beroemd om de scene waarin mensen zijn voorbeeld volgen en overal in de stad hun ramen opendoen en deze kreet uitroepen. De film gaat over hoe ons schreeuwen eigenlijk weinig veranderd en dat door het geschreeuw we vaak onze stem verliezen.

Misschien ben ik op een leeftijd dat ik me selectief druk moet maken, mijn energie sparen en op een ding inzetten. Ik denk niet dat we zijn afgestompt, maar we worden wel voortdurend beziggehouden door telefoon, social media en TV. Er is weinig tijd beschikbaar voor de meeste mensen van mijn leeftijd om zich ergens echt druk over te maken.

Als mantelzorger maak ik me het meest druk over liefde en respect voor mensen. Ik zoek het momenteel in het kleine. Ik ben er eigenlijk ook van overtuigd dat ik daar moet beginnen.
Heb je een reactie? Graag.

Wies Houweling
algemeen secretaris

 

Meer blogs …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *