Waar moeten we op vakantie heen?

Vorig jaar schreef ik over de dilemma’s bij vakantie. Waar kun je nog met goed fatsoen heen? Ik eindigde zelf na allerlei overwegingen in Frankrijk. In de winter vroeg iemand mij eens. “Kunt U daar niets eens een lezing over houden? Waar we heen moeten?” Dat laatste ‘moeten’ leidde naar een schrik. Ik kan toch geen mening geven die nagevolgd moet worden? Een dwingend reisadvies? Dat is geen vrijzinnige benadering!

Maar het thema kreeg een heel nieuwe dimensie toen ik mijn levensvisie er direct bij betrok. Ik zou graag een leven willen leiden waarbij ik het leven zo min mogelijk schaad. Ik zou ook bij vakantie het leven zo min mogelijk willen schaden. Ik ga ervan uit dat het waarschijnlijk niet lukt om helemaal zonder ander leven te verstoren te leven; daarom ‘zo min mogelijk’.  Als ik dingen eet, worden mensen die dat produceren misschien onderbetaald. Ook dieren worden misschien hardhandig gebruikt voor mijn eieren of kaas. Ik kan dat niet allemaal controleren. En mijn kleding komt misschien van ver weg en zorgt voor giftige stoffen in water en lucht.

Het ideaal

Het ideaal, – het leven zo min mogelijk schaden – met hoogste ideaal NIET schaden – is enigszins verwant aan ‘eerbied voor het leven’, het adagium waar Albert Schweitzer (1875-1965) bij uitkwam. Het verhaal gaat dat Schweitzer beïnvloed was door het boeddhisme. Daarin tellen ook dieren volmondig mee. Het mooie gebed uit het boeddhisme met de wens dat alle levende wezens, groot en klein (…) gelukkig mogen zijn, is hier een sprekend voorbeeld van. Maar met de benadering van Schweitzer kom je op vakantie letterlijk niet ver, denk ik.

Je kunt al zien aankomen dat je ook met mijn insteek idealiter thuis zou moeten blijven. Dat is het veiligst, dat is te overzien. Of met een bescheiden insteek op reis? Niet goedkoop willen reizen en niet jouw genieten en het ‘welvaartsegoïsme’ (een vrij nieuw woord) centraal stellen? Ook dan blijf je misschien wel thuis. Van tevoren zei ik al: Vrijzinnigen worden verondersteld zelf te denken. Dus wees niet ongerust, niemand hoeft iets na te volgen.

Katrijne Bezemer is
voorganger Vrijzinnigen Nederland bij Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen in Voorburg/Sassenheim en bij De Kapel in Zuid-Kennemerland.

Meer blogs …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *