spiritualiteit

Wantrouw elke politiek zonder spiritualiteit!

Het Lucky tv filmpje van het tweede debat tussen de presidentskandidaten Hilary Clinton en Donald Trump is wereldwijd een grote hit en miljoenen mensen keken er naar. Het machtigste land ter wereld houdt presidentsverkiezingen. Het filmpje maakt op een milde, kwalitatief goede wijze, glashelder dat het een vertoning is die de democratie zwaar beschadigt.  Was het niet de democratie die vrede en welvaart bracht in de wereld? Het filmpje laat zien dat het een show is waar het gaat om wie de baas mag zijn en verder nergens anders over. Twee mensen die de tijd van hun leven hebben?

Gemeenschappelijke droom

Het belang van een gemeenschappelijke droom, een wereld waarin mensen waardig en in vrede samenleven, is niet meer terug te vinden in het huidige politieke debat. Het gaat alleen maar om belangenbehartiging en dikke ikken. Ook in de Nederlandse politiek zijn er nog maar weinig mensen met een droom. Zelfs het CDA als christelijke partij slaagt daar niet in en kleedt ons rechtstelsel uit op grond van angsten van mensen.

Angsten

Natuurlijk worden mensen angstiger als politiek een belangenstrijd is. Iedereen vraagt zich dan toch af wiens belang het zwaarst telt? Wie is de beste vechter (politicus) voor jouw belangen? Dat is bepalend voor de politieke keuze. Als jouw positie of standpunt niet terugkomt in het debat. Dan laat je politici maar praten of zingen. Als er geen gemeenschappelijk verhaal klinkt over een wereld waarvoor iedereen plek is voelen mensen zich vaak in de steek gelaten en kwetsbaar.

Inspraak brengt de hemel niet dichterbij

Veel politici denken dit probleem op te lossen door meer inspraak. Meer inspraak verandert dat niet, inspraak dient belangen en kweekt geen dromen. Het bevordert slechts de belangenstrijd van de individuen en die hebben zelden het geheel voor iedereen voor ogen.  Zonder een gemeenschappelijke droom, zonder hemel, is er geen richting naar een betere wereld.

In de hemel laten geloven

Ik geloof niet anders dan dat de hemel een plek is hier op aarde waarin ik durf te geloven dat we in vertrouwen vreedzaam samen kunnen leven, waar kinderen veilig zijn en kwetsbaren beschermd worden door iedereen.

Ik blijf geloven in die plek en zal daar elke politicus op toetsen en naar vragen, het gaat namelijk niet om het leven van politici, het gaat om onze samenleving.

Wies Houweling

Meer blogs lezen?

 

2 antwoorden
 1. Piet Visscher
  Piet Visscher zegt:

  Een paar lichtpuntjes:
  Aandeelhouders gaan steeds meer over naar duurzame projecten,
  sommige multionatinals eveneens,
  Robotisering versterkt tegenstelling rijk – arm, dat dwingt tot basisinkomen en kleinschaligheid wereldwijd, diverse deskundigen publiceren er over.
  Het zoeken naar gemeenschappelijke belangen en overtuigingen, van ‘verbinding’ is gaande…
  De onmacht van wapens wordt steeds duidelijker.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *