Warm blijven

Kou lijden?

Tijdens de coronapandemie schreef ik geregeld bij artikeltjes dat we ons in een ‘ongewone of vreemde situatie’ bevonden. Ik schreef dat als een soort troost voor lezers die zich onzeker of gespannen voelden door alle veranderingen. Ik hoor nu op de radio dat kolencentrales een tandje bij moeten zetten ter vervanging van gas. Dat moet voorkomen dat we het als Nederlandse bevolking te koud krijgen deze winter. In een gespecialiseerde winkel in Leiden koop ik alvast dikke wollen kniekousen.

Geen vraagstuk

Hoe gingen de Bijbelse personages vroeger om met kilte en kou? Huizen in Israël waren er in het algemeen juist op gericht om warmte buiten te houden. Een huis werd gemaakt van steen of stro met leem bedekt, met een klein raam. Het had meestal twee verdiepingen met een plat dak waar je in de zomer op kon slapen. Het vee sliep in tegenstelling tot in Noord-Europa buiten of had een aparte stal. Dat hoefde de mensen niet warm te houden. Kortom, hoewel er wel koude dagen waren, was warm blijven niet een groot vraagstuk. Maar op kledinggebied en zelfs in de wet hield men wel extra rekening met kou.

De lendenen omgord

Als kleding droeg men meestal een lang gewaad, zowel mannen als vrouwen. Dat werd samengebonden door een ceintuur. Indien men hard wilde lopen trok men het hemd of onderkleed  extra omhoog onder de ceintuur waardoor de ‘lendenen omgord waren’, zoals je in oudere Bijbelvertalingen kunt lezen. Dit betekent dus ook dat je paraat bent voor actie. Over het onderkleed droeg men een bovenkleed of mantel. Degenen die aan het werk moesten, deden dit bovenkleed tijdens het werk vaak af.

Bescherming van de armen

Een belangrijke wetsregel uit Leviticus stelde dat men de mantel van iemand niet langer dan een dag in onderpand mocht houden. Armeren en herders sliepen namelijk in die mantels. Zij moesten beschermd worden. Warmte, het is een basisbehoefte van de mens, toen en nu. Dat onze gezondheid door corona, de veiligheid door oorlog en nu ook of we warm blijven, allemaal onzeker is geworden, is ongelooflijk. Het is ˗ ik zeg het dan nog maar eens – een heel vreemde tijd!

Katrijne Bezemer
voorganger in Voorburg en Zuid-Kennemerland

Meer blogs …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *