Wat is er mis met veel vrouwen?

Veel vrouwen

In onze ontbijtgroep zijn na een gericht beleid van meer dan 10 jaar nu even veel vrouwen als mannen. Nu moeten er weer mannen bij want anders raakt de diversiteit zoek. Dit vindt de nieuwe ledencommissie die voor de helft uit vrouwen bestaat. Dan vraag ik wat is er mis met veel vrouwen? Hele leuke getalenteerde vrouwen staan in de wacht om lid te worden? Veel vrouwen is fantastisch!

Dingetje

Misschien denkt u wat een intern onderwerp. Maar ik vind het wel een dingetje.
Jaren heb ik als student theologie en predikant in een door mannen gedomineerde sector gewerkt. Het is fysiek niet zo zwaar als stratenmaker, maar blijkbaar zijn mannen nog steeds geschikter. In bepaalde religieuze velden mogen er niet eens vrouwen over iets mee beslissen. Nu moet zo’n ontbijtclub opeens evenwichtig zijn. Hij is nog nooit evenwichtig geweest. Ik zou bijna met het oude argument kunnen komen, dat altijd tegen de keuze voor vrouwen werd gebruikt: Gaat het dan niet om de kwaliteit van de kandidaat?

Aanzien

Sommige vrouwen vinden het niet leuk met alleen vrouwen. Het aanzien daalt van een beroepsgroep naar mate er meer vrouwen het beroep uitoefenen. Helaas ook in de ogen van vrouwen zelf. Is er dan niet iets mis met hun mensbeeld en zelfbeeld? Natuurlijk is diversiteit leuk, maar zoek eens een andere diversiteit op, in LGBTI+ of in een kleurtje, of een andere achtergrond?

Vieren

Waarschijnlijk is het in vele delen van de maatschappij geen probleem, maar niet in mijn deel. Ontkenning van de ongelijkheid is er nog steeds is in de Nederlandse maatschappij. Vrouwen leiden nog steeds aan de chronische onderkenning van hun talenten en eigenwaarde. Sloven te veel en vieren te weinig. En als ze vieren dan voelen ze zich schuldig.

Evenwicht

Met name in mijn vak, religie, is de positie van de vrouw zeer achtergesteld. Helaas zullen kerken en geloofsgemeenschappen dan de komende 100 jaar ook niet ‘evenwichtig’ worden.
De vrouwelijke religieuze stem? Behalve in de vrijzinnige wereld hoor je hem zelden.

Kom op!

Er moeten veel meer vrouwen spreken over wat hen beweegt, over geluk, over inspiratie, over waarden en over wat echt belangrijk is in hun leven. Het ambt zal ons voorlopig niet gegund worden in veel kerken, synagogen en moskeeën. Dan maar zonder ambt maar voor de inspiratie van een jongere generatie. Leve het ambt van alle gelovigen, maar dan wel buiten de bestaande structuren. Laten we ons zelf niet onderschatten of laten wegzetten.

Wat is er mis vrouwen, kom op!

Wies Houweling
algemeen secretaris Vrijzinnigen Nederland

Meer blogs ….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *