Maakt liefde blind?

Obsessie

Een gesprekskring over vrouwelijke filosofen werd vorig seizoen afgesloten met een film van Digna Sinke over de Nederlandse filosofe Belle van Zuylen (1740-1805). De film laat uitvoerig haar relatie met Benjamin Constant zien, maar laat ook composities van haar hand horen en laat Belle denkbeelden uit haar omvangrijke oeuvre uitspreken. Na het bekijken van deze film merkte een lid van mijn gesprekskring heftig op dat ze Belle van Zuylen ‘schandalig’ vond. Ik begreep eerst niet wat ze bedoelde. Zij vond dat Belle van Zuylen met haar in de film hunkerende liefde en ‘obsessieve’ aandacht voor Benjamin Constant afbreuk deed aan haarzelf en in feite alle vrouwen. Belle van Zuylen was daarmee erg in haar achting gedaald.

Een held op sokken

Ik moest hier aan denken toen ik in de NRC de kritiek las op de nieuwe film over Napoleon (1769-1821) van de Britse regisseur Ridley Scott. De liefde van Napoleon voor zijn eerste echtgenote Joséphine wordt hierin breed uitgemeten. De Fransen (waar en wie specifiek weet ik niet) waren hier helemaal niet over te spreken. Napoleon is voor velen een held of op zijn minst een bijzonder persoon. In de film zou Napoleon als ‘watje’ zijn weergegeven. Zwijmelend naar zijn geliefde, steeds met haar bezig in gedachte, terwijl op het slagveld anderen hun leven waagden. Napoleon had ook tijdens een staatsgreep angstig gekeken. De film zou bovendien anti-Frans zijn!

Echte liefde maakt gelukkig

Maakt liefde inderdaad blind en je tot minder dan je bent? Gek genoeg is de algemene mening van psychologen dat ongelukkig en arm zijn juist leidt naar kortzichtigheid en bewustzijnsvernauwing. Liefde (en tevredenheid) zou daarentegen leiden naar een grotere intelligentie en een grotere openheid naar ‘het gelukkige toeval’! Dat laatste zorgt er voor dat het leven je meezit. Een mogelijkheid is dan dat helaas Belle en Napoleon zich ongelukkig voelden als ze aan hun geliefde dachten. Volgens de prachtige Bijbeltekst (1 Korintiërs 13) oordeelt de liefde in elk geval niet en is de echte liefde geduldig en vriendelijk. “Liefde is niet jaloers, vervalt niet in grootspraak, in eigendunk. Ze verheugt zich niet in onrecht, ze vindt vreugde in de waarheid. Ze kan alles verdragen, ze blijft geloven, blijft hopen, nooit geeft ze het op.” Ik wens ons allen een dergelijk liefdevol nieuw jaar toe.

Katrijne Bezemer
voorganger van de afdelingen Zuid-Kennemerland en Voorburg-Sassenheim

Meer blogs …

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *