Vrij discussiëren

We zitten met de deelnemers van een gesprekskring in een grote elipsvorm bijelkaar. ‘Vrouwen in de filosofie’ betreft het onderwerp en de 9 aanwezige vrouwen en 3 heren beloven al direct dit onderwerp recht te doen. De kring heeft tot doel om vrouwelijke filosofen die schaars zijn en die ook in onze tijd nog geregeld achtergesteld worden, in de schijnwerpers te zetten. Harriet Taylor Mill (1807-1858) is een van de vrouwelijke filosofen die ter sprake komt. Zij is in de schaduw van haar echtgenoot John Stuart Mill gebleven maar Mill beschrijft zijn beroemde boek ‘On liberty’ als een gezamenlijk project.

Vrijheid van burgers

De Mills bespreken in ‘On liberty’, de vrijheid van burgers ten opzichte van de wetten en regels van een samenleving. Ook de ‘stille’ sociale wetten en regels van ‘denkbeeldige buren’ komen aan bod. Ze concluderen dat de overheid/maatschappij haar autoritair gezag alleen dan over een individu mag uitoefenen, als diens gedrag schade berokkent aan anderen. Alleen dan is beknotting van de persoonlijke vrijheid geoorloofd. Wij bevinden ons opeens midden in een actuele discussie. In de politiek wordt namelijk vergaderd over 2G. Iets wat twee weken geleden als uitdrukking nog niet bestond staat ter discussie. Wat zou Harriet Taylor Mill vinden? Wat vinden wij? Moet er een 2G komen, of verplichte vaccinaties? De hete hangijzers komen gewoon op tafel te liggen.

Vrijheid van meningsuiting

Het is mooi dat onze kring zich nu ontpopt als kring met veel vrouwelijke filosofen, opinionmakers en ethici. Wij bespreken wat ‘goed’ is. Het blijkt dat de grote meerderheid op dat moment voor 2G is. Maar er is ook een deel ‘onthoudingen’ en een enkeling die 2G op geen enkele basis acceptabel vindt. En hoe ging dat toen verder in de gesprekskring en wat gebeurde er toen? Niets. Er gebeurde verder niets! Mensen worden niet uitgescholden en aanwezigen wordt niet gevraagd te vertrekken of onder druk gezet hun mening te wijzigen. We zijn het oneens maar blijven gezellig met elkaar koffiedrinken. Zo gaat dat als het goed is in onze vrijzinnige gemeenschappen als we moeilijke maatschappelijke thema’s bespreken. We mogen onze mening uiten zonder dat we een ander die vrijheid misgunnen.

Katrijne Bezemer
voorganger Voorburg/Sassenheim en Zuid-Kennemerland

Meer blogs …

1 antwoord
  1. Maja Nieuwenhuis
    Maja Nieuwenhuis zegt:

    Wat een bemoedigend voorbeeld van hoe het ook kan in een discussie die momenteel helaas zo vaak uitmondt in verstarring en polarisatie.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *